Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:15 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
 Рецепта: Содена питка
Сготвено на: 18 Яну, 2005 8:47 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
И аз реших да направя домашен хляб, само че нещо по-простичко.

400 г брашно
3 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол

Брашното се пресява и се прави на кладенче. В средата се слагат размесени останалите продукти и се смесват с брашното, като постепенно в тестото се сипва хладка вода. Омесва се средно меко тесто, което се оформя на питка, слага се в намаслена тава и се намазва с малко олио.
Пече се в умерена фурна (180-200 градуса).


 Profile  
 
 Рецепта: А царевична...
Сготвено на: 24 Яну, 2005 12:09 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 10:19 pm Нед
Мнения: 120
Location: София
Содената питка е добра за бързо приготвяне и става супер, но е малко суха, не мислиш ли...
Дали не може да намерим отнякъде как се правят царевичните...


 Profile  
 
 Рецепта: Содена питка
Сготвено на: 24 Яну, 2005 10:07 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Reserve,
Прав си, че содената питка става малко суха, като поизстине, затова правя от нея само за едно ядене. Прясна е много вкусна. С бобена чорбичка или яхнийка се съчетава много добре, особено, когато не успея да купя хляб.
Не винаги имам време, че и качествени продукти за питка с мая. (Наскоро пекох царевични кифлички и те се разтекоха заради лошата мая :cry: )
Рецепта за царевични хлебчета има ето тук.


 Profile  
 
 Рецепта: Содена питка
Сготвено на: 12 Апр, 2005 8:54 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
А според мен рецептата може не само да се усложни, но обратно да се изпълни само с брашно, сол и сода. Спомнете си за живописта на Хуан Миро )))


 Profile  
 
 Рецепта: СОДЕНА ПИТКА
Сготвено на: 11 Юли, 2006 11:38 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Дек, 2005 9:02 pm Чет
Мнения: 25
Location: Сингапур
Ух, половин час я търся тази содена питка! Прияла ми се е като на бременна булка! Иначе аз с хлебните свещенодейства не се справям много добре :cry:


 Profile  
 
 Рецепта: Содена питка
Сготвено на: 11 Юли, 2006 11:54 am Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Честно казано предпочитам питки с мая и/или закваска, защото дори и да престоят, си остават меки и вкусни. Със содените хлебни изделия не е така. Трябва да се консумират, докато са топли и пресни.


 Profile  
 
 Рецепта: Содена питка
Сготвено на: 11 Юли, 2006 4:54 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
Честно казано предпочитам питки с мая и/или закваска, така.

Аз пък обратно - умирам за тая питка. Слагам само сода и ги мяткам на плочата на котлона. После - напълнени с масълце и сиренце. Биски е права, че и на боб и леща страшно вървят.


 Profile  
 
 Рецепта: Содена питка
Сготвено на: 11 Юли, 2006 5:45 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ш-ш-ш-т, какво сте се развикали!
Днес ще правя боб и сега, ако няма питка за вечеря, :bat:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB