СОЛЕНКИ
ПРОДУКТИ:
250гр. кисело мляко,
250 гр. сирене (или кашкавал , или смес – 125 гр. сирене и
125 гр. кашкавал),
250 гр. мазнина ( масло, олио, смес от масло и олио, или
маргарин),
брашно, колкото поеме,
1 кафеналъжица сода бикарбонат,
1 кафеналъжица сол (само ако сиренето не е много солено),
жълтък от яйце,
кимион на зърна,
Сиренето се намачква с вилица,прибавя се киселото мляко, содата и мазнината.(ако е масло, да е разтопено).По желание сместта може да се разбие с миксер или пасатор.Ако е необходимо, се прибавя и солта. Омесва се тесто за точене, като брашното предварително се пресява. Разточва се кора с дебелина половин сантиметър, с къдраво ножче се оформят пръчици с ширина 1 см. и дължина около 5 см. Подреждат се в намазана с мазнина тава и се намазват с жълтъка. Поръсват се със зрънца кимион. Пекат се във силна фурна до зачервяване. Ако искате, може и да не ги мажете с жълтък и да ръсите с кимион - пак ще станат. Къдравото ножче също не е задължително - може и с чаша или пластмасови форми да нарежете тестото.