ПРОДУКТИ:
4 яйца
1/2 кубче мая
1чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша прясно мляко
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
1 щипка сода бикарбонат
мазнина - олио, масло, или смес от олио и масло
брашно
Отделяме 1 жълтък.Киселото и прясното мляко трябва да са със стайна температура Размиваме маята с киселото и прясното мляко, солта, захарта, содата и яйцата и капваме и 1 супена лъжица олио в сместа. Прибавяме брашно, докато стане за точене. Омесваме много добре. Намазваме подсушената тавичка с мазнина. Отделяме малко топче и го слагаме по средата на тавата. Останалото тесто го делим на 7 топки. Всяка от тях разточваме на малък кръг 20 см в диаметър- кръгчетата ги слагаме едно върху друго, като ги мажем обилно с избраната по желание мазнина. Нарязваме така полуената*торта*на 16 триъгълни парченца. Всяко паренце го усукваме и го поставяме лъчеобразно на топчето, което вече чака в средата на тавата Така полученото *тестено слънце* намазваме с отделения жълтък Поставяме тавата в студена фурна, включваме на горен и долен реотан за около 15 минути на 1, след което увеличаваме на 4. Ако горният реотан ни е много силен, по някое време може да сложим домакинско фолио за печене, вие там си знаете капризите на Вашата фурна. Пече се около 30 мин. Ако искате коричката да е хрупкава, не задушавате след изпичането с хартия и чист плат. Ако между пластовете на *тортата* сложите сирене, става тутманик. Тази пита я правя за Коледа с късметче