Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:18 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
 Рецепта: Скрита пица
Сготвено на: 27 Юни, 2008 9:50 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юни, 2008 5:40 pm Вто
Мнения: 7
Location: Чепеларе
СКРИТА ПИЦА
:arrow: 1 яйце
:arrow: ½ кубче мая
:arrow: 2 чаени чаши вода
:arrow: 1 чаена лъжичка сол
:arrow: ½ кг. брашно
:arrow: 300 гр.салам по избор /аз го правя със шунка Леки/
:arrow: 6-7 кисели краставички
:arrow: 200 гр. кашкавал
:arrow: 3 домата /или кетчуп/
:arrow: чубрица
:arrow: олио

От водата, която е със стайна температура, яйцето, маята, солта , 1 супена лъжица олио и двойно пресятото брашно се меси тесто. Ако сте сложили малко повече вода, естествено ще сложите и още брашно, а не точно ½ кг.Тестото се разделя на две равни части. Тавата се намазва с олио, разточва се първото тесто, като тук избирате колко да разточите – ако обичате тънка пица, разточеното тесто трябва да Ви е тънко. Поставяте го в тавата, ръсите с малко олио, нареждате салама, нарязан на ситни кубчета или тънки кръгчета – както Ви харесва, после слагате тънко нарязаните краставички, следват тънко нарязаните домати или кетчупа, ръсите с чубрица – аз слагам от домашната, балканска чубрица – и най отгоре настъргвате кашкавала. Всичко, разбира се, гледате да е равномерно навсякъде. Ръсите с малко олио. Разточвате и втория лист тесто с желаната дебелина и го поставяте върху тавата. Намазвате леко с олио и вече сте готови да влизате във фурната./Не Вие, разбира се, а пицата/.Слагате пицата във студена фурна, включвате на 1 горен и долен реотан и я оставяте 15 минути да си помисли да я бъде или не. /Маята е много важна, ако не е хубава, пицата ще Ви се разсърди и няма да порастне./ На 15-тата минута включвате на 4 горен и долен реотан. Печете около половин час – времето зависи от капризите на Вашата фурна.Ако искате пицата Ви да е хрупкава, не я задушавайте след печене.Ако Ви остане от тестото, приберете го в найлон, сложете го в хладилника и когато искате си направете мекици
Да Ви е сладко! :)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: СКРИТА ПИЦА
Сготвено на: 27 Юни, 2008 10:50 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
RENI написа:
СКРИТА ПИЦА

Да Ви е сладко! :)

В общи линии, идеята е на италианската пица "Калцоне". С различни по състав пълнежи, но задушени, затворени в самата пица. "Калцоне" на италиански е чорап.
При откритите пици вкусното е в препечената горна част и това се харесва от повечето любители на пицата.
Например, в покритата пица няма как да се препече кашкавалът или повечето други съставки, което придава по-пикантен вид и вкус на пицата.
В покритите пици има и една друга опасност - ако корите са по-дебелшки, вероятността да останат глетави и много голяма.
Но, от опит мога да кажа, че всяка рецепта, всеки вариант си имат своите привърженици... :)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: СКРИТА ПИЦА
Сготвено на: 27 Юни, 2008 1:10 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
RENI написа:
...и я оставяте 15 минути да си помисли да я бъде или не.


Това много ми хареса :mrgreen: И много добра идея да си втасва вътре във фурната, не да трябва да я завиваш, да й баеш, че да бухне. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Скрита пица
Сготвено на: 11 Апр, 2010 6:46 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Фев, 2010 7:59 pm Чет
Мнения: 31
Location: Българово
Аз предпочитам откритите пици, защото продуктите емат запечена коричка. При закритите пици продуктите стават задушени. Но всеки си има различен вкус.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Bing [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB