Това за температурите беше в рамките на шегата
, а сега сериозно.
Струва ми се, че поради ниските температури процесът на ферментация ще е по-продължителен. Освен това, продължавайки разсъжденията, едно време химическа мая не е имало, а най-хубавите симиди и погачи са ги правили с естествена мая, включително и през зимата. Технологията по изработването на закваската е изпитана от много, много дълги години от жените на всички народи по света, които са правили домашния хляб.
Аз също прерових книгите и записките си. Открих още един съвет - маята, става по-бързо , когато се прави с бульона от варенето на картофи (сигурно нишестето разтворено във водата при варенето на картофите има своето въздействие).
Освен това открих още една рецепта за биологична мая.
1. 1/4 до 3/4 ч.ч. брашно се изсипва върху масата във форма на купчинка и с пръст се прави кладенче в средата. В него се сипват 1-2 с.л. хладка вода (без хлор?)
2. Бавно се омесва тесто. Меси се със пръсти (количеството е малко), около 5-8 минути.
3. Получената тестена топка се поставя в чиния и се покрива с влажна кърпа. Оставя се на топло място (стайна температура) за около 2-3 дни, докато отгоре се образува влажна сбръчкана коричка. Когато се разчупи, трябва да има в него малки мехурчета и сладък аромат на хляб.
4. Коричката се изхвърля, а вътрешната част от тестената топка се смесва с удвоено количество брашно и вода от първоначалното и отново се замесва твърдо тесто.
5. Оставя се покрито с навлажнена кърпа на топло мяста за около 2-3 дни.
6. Отново се изхвърля коричката и се замесва наново с още една чаша брашно и 6-8 с.л. вода.
7. Оставя се за трети път в чинията на топло място за около 8-12 часа.
Готово е, когато има вид и консистенция на втасало тесто за хляб, т.е. когато се притисне с пръст, тестото бързо възвръща първоначалната си позиция (не остава дупка в тестото).
9. Запазва с част от заквасената мая за следващия път (също както в другата рецепта).
Ти ме запали с ентусиазма си и утре сутрин също ще забъркам мая!
Не се предавай
Надявам се, че съм била полезна!