За тестото (за малка корона)
10 гр. мая прясна
150 мл. прясно мляко
250 гр. брашно
20 гр. пудра захар
5 гр. сол
40 гр. меко масло
за плънката
200 гр. сирене за намазване
100 гр. шунка, нарязана на кубчета
50 гр. орехи
за отгоре
едно яйце
маково семе
Също като дамата представила рецептата, направих двойна доза тесто, като ползвах суха мая 1 пакет и вместо пудра захар - фина кристална.
В купата за месене сложих маслото да омекне, добавих брашното, захарта, солта и разтворената в прясно мляко мая. Трябва да се получи меко и еластично тесто. Оставя се да втаса.
След като е втасало тестото, се премесва отново и се разточва на правоъгълник с дебелина около 1/2 см, намазва се с плънката - аз сложих само 1 кут. крем сирене от 150 г и малко мак върху него и се навива на руло.
Тъй като източникът е на френски и не можах да видя точното оформяне, си го намерих в друг сайт, от който са следващите три снимки:
http://www.petras-brotkasten.de/PSfogli ... erollt.jpgнамазване с плънката
и завиване на руло
http://www.petras-brotkasten.de/PSfogli ... nitten.jpgслед това се срязва по дължина,
като на снимката, но изцяло, така че
да се раздели на две части.
http://www.petras-brotkasten.de/PSfogli ... chnitt.jpgРезултатът от горната снимка
е това, което също е интересно
оформяне, но с това тесто е трудно
да се постигне -трябва да е по-твърдо
и по-малко като количество.
Двете парчета от разрязаното руло се слагат едно до друго и се усукват - едното се премята върху другото, после другото върху едното и така 2 - 3 пъти.
Слага се да втасва в съда, в който ще се пече. Ако искате да се получи корона се поставя в кексова форма с дупка по средата, като краищата се съединяват и прищипват. Аз я сложих в правоъгълна тава върху хартия за печене. След като втаса отново се намазва с яйцето, аз само с жълтъка, поръсва се с мака.
Пече се на 200 С за 30 - 35 минути двойната доза.
Ето и парченце:

Източник:
http://fidji.canalblog.com/archives/pains/index.htmlРецептата е преведена от Котка от Бг-мама.