Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:07 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
 Рецепта: Корона
Сготвено на: 03 Дек, 2008 5:09 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
За тестото (за малка корона)
10 гр. мая прясна
150 мл. прясно мляко
250 гр. брашно
20 гр. пудра захар
5 гр. сол
40 гр. меко масло

за плънката
200 гр. сирене за намазване
100 гр. шунка, нарязана на кубчета
50 гр. орехи

за отгоре
едно яйце
маково семе

Също като дамата представила рецептата, направих двойна доза тесто, като ползвах суха мая 1 пакет и вместо пудра захар - фина кристална.
В купата за месене сложих маслото да омекне, добавих брашното, захарта, солта и разтворената в прясно мляко мая. Трябва да се получи меко и еластично тесто. Оставя се да втаса.
След като е втасало тестото, се премесва отново и се разточва на правоъгълник с дебелина около 1/2 см, намазва се с плънката - аз сложих само 1 кут. крем сирене от 150 г и малко мак върху него и се навива на руло.
Тъй като източникът е на френски и не можах да видя точното оформяне, си го намерих в друг сайт, от който са следващите три снимки:

http://www.petras-brotkasten.de/PSfogli ... erollt.jpg
намазване с плънката
и завиване на руло

http://www.petras-brotkasten.de/PSfogli ... nitten.jpg
след това се срязва по дължина,
като на снимката, но изцяло, така че
да се раздели на две части.

http://www.petras-brotkasten.de/PSfogli ... chnitt.jpg
Резултатът от горната снимка
е това, което също е интересно
оформяне, но с това тесто е трудно
да се постигне -трябва да е по-твърдо
и по-малко като количество.

Двете парчета от разрязаното руло се слагат едно до друго и се усукват - едното се премята върху другото, после другото върху едното и така 2 - 3 пъти.

Слага се да втасва в съда, в който ще се пече. Ако искате да се получи корона се поставя в кексова форма с дупка по средата, като краищата се съединяват и прищипват. Аз я сложих в правоъгълна тава върху хартия за печене. След като втаса отново се намазва с яйцето, аз само с жълтъка, поръсва се с мака.

Пече се на 200 С за 30 - 35 минути двойната доза.

Ето и парченце:
Image

Източник: http://fidji.canalblog.com/archives/pains/index.html
Рецептата е преведена от Котка от Бг-мама.


Attachments:
ccDSCI0099.JPG [65.74 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
 Рецепта: Re: Корона
Сготвено на: 03 Дек, 2008 6:41 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:clap: Браво!!!

IPA написа:
...Резултатът от горната снимка е това, което също е интересно
оформяне, с това тесто е трудно да се постигне - трябва да е по-твърдо и по-малко като количество...

Ако кората се намаже с мазнина, тестото ще остане на пластове.


 Profile  
 
 Рецепта: Корона
Сготвено на: 03 Дек, 2008 6:58 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Мерси Биски,
то и крем сиренето помага да остане на пластове, но трябва да втасва "нагоре", т.е. съдът в който втасва да не е по-голям от тестото. При мен втаса "настрани" в тавата.


 Profile  
 
 Рецепта: Корона
Сготвено на: 03 Дек, 2008 10:10 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
И, много, много моля, на следващият пикник да го донесеш готово. :plz:
Аз дотогава ще съм прояла и тестени, обещавам. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Корона
Сготвено на: 04 Дек, 2008 1:59 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
IPA, винаги съм знаела, че си майсторка. Браво. Обаче много сложно ми се вижда за да го направя аз. :oops: . Присъединявам се към Маца- за следващата среща моля. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Корона
Сготвено на: 04 Дек, 2008 2:13 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Туй прекрасно и вкусно излеждащо нещо ще го пробвам за Никулден!


 Profile  
 
 Рецепта: Корона
Сготвено на: 04 Дек, 2008 7:30 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Забравила съм да пиша, че плънката може да е различна, може да се направи и солено и сладко, по ваш вкус.

Миш, не е сложно. Щом можеш да замесиш тутманик, това няма да ти е проблем.

Дима, към плънката можеш да добавиш парченца филе от пушена риба.


 Profile  
 
 Рецепта: Корона
Сготвено на: 05 Дек, 2008 2:17 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Не само с пушена рибка ще стане....Колко още неща могат да се сложат в плънката..... :belly:


 Profile  
 
 Рецепта: Корона
Сготвено на: 24 Фев, 2009 2:51 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Реших да видя тази рецепта, защото съм се наканила да я правя от декември месец. Ама какво ми трябваше да я чета по това време - направо ми потекоха лигите, а сега хич не е момент за ядене. :lol: Затова сега отивам да пийна една студена вода и ... в кревата. Утре може и да я спретна, ако ми остане време.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB