Всяка година след Великденските празници в къщи остават много парчета от старите козунаци, които до преди години смело изхвърлях докато една приятелка не ме светна на ето тази рецепта:
Продукти:
1 чаена чаша захар
плодове от компот (кайсии, праскови...)
1 л. прясно мляко
6 яйца
1 ванилия
захар на вкус за заливката (аз слагам пак 1 чаша около 150 гр.)
кора лимон
Приготовление:
Слагам тавата в която ще пека сладкиша върху котлона и карамелизирам захарта. Отгоре нареждам плодовете. Върху тях поставям дебело нарязаните филии козунак (около 2 пръста). През това време се разбиват яйцата със захарта и накрая добавям млякото, ванилията и кора лимон. Заливката се изсипва върху козуначените филии. След като се изпече и охлади, сладкиша се обръща в поднос. Вкусът е много приятен и напомня крем карамел. В неделя обрах овациите. Направих и снимки, но не са много естетски и ме е срам да ги кача, но ако имате стари козунаци пробвайте.
|