Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 19 Юни, 2018 5:14 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 30 Юни, 2009 1:41 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Преди време получих от Германия една рецепта за едни пълнозърнести соленки. Направих ги веднъж точно по рецептата, вторият път добавих малко подправки, а вчера ме домързя да разточвам и да избождам с чаша, та реших да направя питка.

Съставки:

300 г. пълнозърнесто брашно
200 г. натрошено бяло сирене
100 мл зехтин
250 мл кисело мляко
1 ч.л. сол
1 пак. бакпулвер

Всичко се разбърква в голяма купа и след първоначалното омесване, което си е бая лепкава работа и не е за гнусливци, изглежда тъй:

Image

Оставих купата покрита с кърпа за около 5 минути да бухне малко. Стана едно доста пухкаво тесто, което имаше ей такъв вид:

Image

Ръгнах във фурната, която не беше загрята. Врътнах на ~ 200 градуса и пекох известно време, може би са били 20-тина минути. Като погледнах, вече имаше коричка, та се уплаших да не загори. Пръснах малко водица, намалих на 150 градуса и пекох още 10-тина минути. Като извадих от печката, в тавата беше туй:

Image

Гарнитурата към тази питка бяха говежди кИфтета без яйце, само с лук и чесън, изпечени на сух тиган. Имаше и салатка.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Юни, 2009 4:18 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Тая питка много добре изглежда, а и доста екстри си има. :clap:


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Юни, 2009 4:27 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Страхотна питка! Петровска ли беше? :)


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Юни, 2009 4:36 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Вчера съвсем случайно беше Петровден. Просто Дани отдавна ме врънка да й омеся тази питка.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Авг, 2009 6:16 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко, извинявай, как не видях тази тема!

Хлябът изглежда много добре, но имам две технологични забележки:

1. Тестото с балпулвер се меси (точната дума е бърка) много бързо и не се оставя да престои, а веднага се слага да се пече.
2. Фурната трябва да е загрята до 180-200 С.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Авг, 2009 9:07 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Biski, аз с бакпулвер не съм правила, но за содената питка знам, че също трябва да почине за 5 мин. :-?


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Авг, 2009 9:45 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Миш, бакпулверът (сода бикарбонат + киселина) щом се намокри, веднага започва хим. реакция.
За да се запази максималното количество въглероден двуокис, който кара тестото да бухне, тестото се пече веднага.

При содената питка би трябвало да е същото. Ако освен содата се слага и кисело мляко, разбира се.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Авг, 2009 10:03 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Аз като правих содените питки на Пилето ги изпекох веднага и много хубаво се надуха.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2009 3:35 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
И аз винаги ги слагам веднага да се пекат. А правя и извратените си кексчета с овесени трици с бакпулвер, които също пека веднага, но в МВ.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2009 12:09 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Правил съм питката и без да оставям тестото да почине. Не бухва така.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB