Преди време получих от Германия една рецепта за едни пълнозърнести соленки. Направих ги веднъж точно по рецептата, вторият път добавих малко подправки, а вчера ме домързя да разточвам и да избождам с чаша, та реших да направя питка.
Съставки:
300 г. пълнозърнесто брашно
200 г. натрошено бяло сирене
100 мл зехтин
250 мл кисело мляко
1 ч.л. сол
1 пак. бакпулвер
Всичко се разбърква в голяма купа и след първоначалното омесване, което си е бая лепкава работа и не е за гнусливци, изглежда тъй:
Оставих купата покрита с кърпа за около 5 минути да бухне малко. Стана едно доста пухкаво тесто, което имаше ей такъв вид:
Ръгнах във фурната, която не беше загрята. Врътнах на ~ 200 градуса и пекох известно време, може би са били 20-тина минути. Като погледнах, вече имаше коричка, та се уплаших да не загори. Пръснах малко водица, намалих на 150 градуса и пекох още 10-тина минути. Като извадих от печката, в тавата беше туй:
Гарнитурата към тази питка бяха говежди кИфтета без яйце, само с лук и чесън, изпечени на сух тиган. Имаше и салатка.