Малко предистория: Вчера много, ама наистина много ми се ядеше нещо с царевично брашно, но се замислих дълбоко, че не ми се ще да е твърде обемно и тестено
След известно "копане" по разни рецепти комбинирах тази:
200 гр. царевично брашно [hide]следващият път ще го направя едно към три бяло с царевично, че съвсем лекичко нагарчаха, което замаскирах с много масло и сирене[/hide]
1/2 яйце - предимно жълтък с малко белтък, останал от друго произведение
1/2 пакетче суха мая, щото нямах прясна
1 щипчица бакпулвер
3 лъжици олио
200 гр. кисело мляко
1/2 чаена лъжицка сол и също толкова захар.
Забърках всичко това, турнах още мъничко вода, около 30 гр, щото ми беше твърде ронливо тестото. Опитах се да го омеся, но поради факта, че беше само царевично не се получи много като месено тесто. Оставих го да "почива" на топло около 40 минути.
Нагрях тефлонов тиган на котлона и с намазнени ръчички започнах да правя някакви сплесканици с дебелина около 3-4 мм, които слагах в тигана. След изпичането веднага ги омацвах обилно с масло (пробивах с ножа втвърдените корички, че да навлезе надъблоко) и последващо бързо изяждане с шарена сол, сирене и топени в соса от салатата
Тук да си кажа сега някои неща:
За първи път се опитвах да спретна пърленки, при това от царевично брашно. Другия път ще опитам да направя и "нормални" и да омеся и разтегля тестото, което сега не ми се отдаде:))
Горчивия вкус на царевичното брашно трябва да разбера с какво се замаскира, освен с обилно масло и сирене и подправки.
И ми се ще всъщност да издиря рецепта за мексиканските питки, не че някога съм ги яла, но като не мога да отида до Мексико ще си го пренеса в София