inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 30 Сеп, 2014 8:52 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Яну, 2010 3:36 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Дек, 2009 10:18 pm Сря
Мнения: 17
Много странно :idea:

У дома правим тесто по следния начин:

килограм брашно (3 чаши първоначално, още 1 за омесване и поръсване)
1 кисело мляко
сока на един лимон
чаена лъжичка сода
2 чаени лъжичка сол
4 чаени лъжички захар
1-2 яйца (до сега сме слагали винаги 2)
2-3 лъжици олио (зехтин)

ако се прави за мекици става много вкусно ако се добави сирене в самото тесто

Ние не слагаме мая в тестото, не сме почитатели. А и доколкото знам в оригиналното тесто за пица не се слага мая, няма за цел да бухне тестото.

Първоначално всичко бухваме (буквално :lol: ) в една купа, бъркаме в дървена лъжица. След като се омешат съставките изсипване на набрашнена плоскост и започваме да месим. Тази процедура се извършва от силната половинка, защото аз нямам ръце и китки да меся, а на него му е кеф ;) Аз само следя и контролирам процеса и от време на време ръчкам с пръст да видя на къде сме :mrgreen:
Оставяме го да си почине един час и разделяме тестото на три - 1/3 е достатъчна за еда пица. Ако на следващия ден ни осени музата - пак правим пица. Тестото е стояло и по 3-4 дни в хладилника, но не става по-хубаво :mrgreen:

За съжаление нямаме кръгли тавички за пица (не сме си намерили все още :evil: ) и печем пицата в квадратната тава, която си вървеше с фурната. Разрязваме на тръгълници и :knife:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Яну, 2010 11:04 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
На майсторските класове по италианска кулинария (провеждат се от преподаватели италианци в реномирани учебни заведения) няколко пъти се засегна въпроса за тестото за пица.
Има набухвател, като количеството мая е от 1 грам на 1 кг брашно за пица неаполитана (обаче втасва 24 часа!!!) до 20 г за по-на север.
Има и теста без хлебна мая, но с кисел квас, който също е вид набухвател.

Относно мекиците: не виждам нищо лошо да се правят и от тесто с мая, не са толкова противно мазни, колкото са содените. Пък и в някои региони на България те се праят точно така ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Яну, 2010 6:13 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Дек, 2009 10:18 pm Сря
Мнения: 17
ехее чак получих нова тема :oops:
чела съм как правиш кисел квас, но нещо не мога да се престраша да пробвам :roll:
за содено тесто за мекици не съм чувала, признавам си. Не ли малко твърдичко?


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Яну, 2010 7:06 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
feuerzeug написа:
...за содено тесто за мекици не съм чувала, признавам си. Не ли малко твърдичко?

Два поста по-нагоре пише:
feuerzeug написа:
...чаена лъжичка сода...


Мнението ти е отделено в нова тема, защото това е принцип на форума: нова рецепта - отделна тема.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Яну, 2010 7:40 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Без връзка с темата - "мая" и "квас" са продукти на дрождева ферментация и на практика са синоними.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Яну, 2010 6:21 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Дек, 2009 10:18 pm Сря
Мнения: 17
Quote:
...чаена лъжичка сода...

Вярно бе :laugh: ! Има ли иконка на човече, което се пляска по челото в пристъп на гениалност?
Не знам защо това "содено тесто" ми навя асосиации за содената питка, която правихме тази година за първи път на Бъди вечер и беше твърда като камък :lol: На следващия ден като я чукнех в масата и всичко се разтрисаше :mrgreen:


Quote:
Мнението ти е отделено в нова тема, защото това е принцип на форума: нова рецепта - отделна тема.


Хубаво мислех аз да я пусна отделно, ама реших да не пълня .. То една патка мислила, мислила и... паднала в тенджерата :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB