Много странно
У дома правим тесто по следния начин:
килограм брашно (3 чаши първоначално, още 1 за омесване и поръсване)
1 кисело мляко
сока на един лимон
чаена лъжичка сода
2 чаени лъжичка сол
4 чаени лъжички захар
1-2 яйца (до сега сме слагали винаги 2)
2-3 лъжици олио (зехтин)
ако се прави за мекици става много вкусно ако се добави сирене в самото тесто
Ние не слагаме мая в тестото, не сме почитатели. А и доколкото знам в оригиналното тесто за пица не се слага мая, няма за цел да бухне тестото.
Първоначално всичко бухваме (буквално
) в една купа, бъркаме в дървена лъжица. След като се омешат съставките изсипване на набрашнена плоскост и започваме да месим. Тази процедура се извършва от силната половинка, защото аз нямам ръце и китки да меся, а на него му е кеф
Аз само следя и контролирам процеса и от време на време ръчкам с пръст да видя на къде сме
Оставяме го да си почине един час и разделяме тестото на три - 1/3 е достатъчна за еда пица. Ако на следващия ден ни осени музата - пак правим пица. Тестото е стояло и по 3-4 дни в хладилника, но не става по-хубаво
За съжаление нямаме кръгли тавички за пица (не сме си намерили все още
) и печем пицата в квадратната тава, която си вървеше с фурната. Разрязваме на тръгълници и