Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Сеп, 2019 1:44 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
 Рецепта: Тутманик
Сготвено на: 10 Апр, 2005 6:30 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Това е най-вкусният тутманик, който някога съм яла...Рецептата е на ...Стойка (от Биг Брадър), показа я при Ути. Оттгогава съм я приготвяла поне 6-7 пъти. Става страхотен - най-хубавия който съм яла :). Въпреки предразсъдъците, които имам към "шоуто" и учасниците в него, реших че е прекалено егоистично да я пазя за себе си..в случай, че не сте я опитвали до сега, горещо ви я препоръчвам! :facelick:

Тутманик

Необходими продукти:
5 яйца (заделяме един жълтък за намазване)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. лъжичка сода
1 ч.ч. прясно мляко
кубче мая (окло 40 гр)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
брашно за меко тесто(около 2 кг някъде, не съм го мерила :oops:)
масло за намазване (поне 75 гр.)
сирене за поръсване (250-300 гр, пак не съм го мерила.. :oops:)
кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:
Разтвряме маята в топличкото прясно мляко, а содата угасяме в киселото мляко .Замесваме меко тесто и разточваме на кора дебела окло 1 пръст. Мажем обилно с разтопено масло, ръсим със сирене и навиваме на руло като леко усукваме краищата. Рулото се реже на парчета, които се нареждат в намазана с масло тавичка. Втасва около половин час. Намазваме с запазения предварително жълтък. Пече се на 200 градуса. Малко преди да стане готов се ръси с настърган кашкавал.

Приятен апетит!

П.С.Много прилича на питката "Хризантема" на Стефани от Дир-а, просто сиренето се замества с кашкавал и вместо 5 се слагат 4 яйца. Това пък е една от най-хубавите погачи които съм опитвала. :knife:


Last edited by ludetina on 12 Апр, 2005 1:17 pm Вто, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Тутманик
Сготвено на: 11 Апр, 2005 12:01 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
А тестото не се ли оставя да втаса преди да се разточи на кора?

Ще го пробвам със сигурност!


 Profile  
 
 Рецепта: Тутманик
Сготвено на: 12 Апр, 2005 9:21 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Втасва само веднъж.. 8) Още една причина да ме кефи толкова ..става по бързо от обикновенно и е трепач! :eat:


 Profile  
 
 Рецепта: Тутманик
Сготвено на: 12 Апр, 2005 1:13 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Убеди ме!!! :P

А колко ти е висока тавата? Моята е 2 пръста, май ще прелее при печенето...ще трябва да го правя в продълговата :-?


 Profile  
 
 Рецепта: Тутманик
Сготвено на: 12 Апр, 2005 1:21 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
За улеснение ще ти кажа размерите на тавата, в която обикновенно го правя:
диаметър 34 см
височина 6 см.
след като втаса и се изпече започва леко да "прелива: отвън. :)


 Profile  
 
 Рецепта: ТУТМАНИК
Сготвено на: 18 Яну, 2010 11:57 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Яну, 2010 10:56 am Пон
Мнения: 1
Ще го пробвам със сигурност!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB