Продукти за 5 козунака:
500гр. прясно мляко
500гр. захар
1/2 чаена чаша разтопено масло /мас/
1/2 чаена чашша олио
10 яйца
30гр. мая
настъргана лимонова кора
брашно около 2,500кг или колкото поеме
Начин на приготвяне:
В голяма купа или тава пресяваме брашното два пъти.
Поръсваме маята с 1щ.сол и 1щ.захар, прибавяме 1/2 чаша прясно мляко и замесваме с брашно до гъста каша. Оставяме да втаса. През това време разбъркваме яйцата със захарта и прибавяме затопленото мляко. В отделен съд смесваме разтопеното масло с олиото и прибавяме към яйчно-млечната смес половината от мазнината. Останалата половина оставяме за омесване на тестото. Прибавяме и втасалата мая и замесваме меко тесто. След това продължаваме с месенето като поталяме ръце в мазнината и месим докато свърши. Поставяме омесеното тесто на топло да втаса. След това расточваме един фитил тесто, намазваме го с шипков мармалад, навиваме и усукваме. Приготвяме си три такива фитила и оплитаме козунак. По същия начин и следващите козунаци като плънката може да е и с шоколад или конела размесена със захар. Оставяме козунаците да втасат. След това ги намазваме с разбито яйце, поръсваме със захар и забождаме предварително попарени и обелени бадемчета /може и филирани бадеми/. Печем на умерена фурна.
Да Ви е сладко!
|