250 г фини оБесени ядки
180-200 г заквасена сметана
50-60 мл вода
3-4 г сол
3-4 г бакпулвер (половин пакетче) или малко сода за хляб
-------
по желание подходящи ароматни подправки(черен пипер, сух копър, ким ...) и/или ядки(орехи,бадеми ... ) на вкус
Сухите съставки се смесват добре, прибавя се сметаната, обърква се и добавя водата - по малко, бъркайки, докато стане малко по-рядка от кайма за кюфтета консистеция. Оставя се на хладно за около 15 мин., докато оБесените ядки попият част от течността и поомекнат. (не опитвайте резултата, ако сте любители на овесени ядки, едва се сдържах да не го излапам сурово

). Сместта е готова, когато от нея може да се оформи топка, която не се разтича.
Оформяте курабийките - може да разточите въру набрашнена повърхност лист с дебелина 3-5 мм и да и изрежете с формички или чаша, или с лъжика да вземате количество колко орех и да оформите с ръце - топче което сплесквате до нужната дебелина. Подреждате на сладкарска хартия (аз си я намаслявам, нищо че не трябва) и може да украсите/овкусите с добавките по жерание - аз слагам поне орехче по средата. При печене не си разтичат(и почти не бухват), тъй че разстояние около 1 см между тях е достатъчно.
Пекат се на предварително загрята средна фурна (около 180°С) за около 12-15 мин. - леко да порозовеят и да се позапекат орехите. След изваждане изстиват поне 10 мин в/у тавата, после може да приберат в назатворена кутия - постлана и завита със салфетка.
Получават се около 30 броя с диаметър около 7см хрупкави и много приятни - децата закусиха с по няколко с чаша айрян и през деня все посягаха за още - едва опазих няколко за половинката да опита вечерта като се прибере.
може да се правят и
овесени сладки без брашно.