Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 26 Сеп, 2018 4:00 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 10 Мар, 2005 6:05 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Страшно лесно се прави...

Необходими продукти:
250 гр. пълнозърнесто брашно (+ малко за поръсване)
150-175 мл. хладка вода

Начин на приготвяне:
Слагаме брашното в купа и постепенно наливаме от водата, докато получим меко тесто. Месим окло 4-5 мин., покриваме го с влажна кърпа и го оставяме настрани да си почине за около 30 мин. Премесваме тестото и разделяме на десетина топки поръсвайки добре с брашно, разточваме на тънки кори. Междувременно трябва да загреем тиган с дебело дъно на умерен огън (аз използвах тефлонов, нямам си и на идея дали ще залепне, ако е не е с незалепващо покритие). Изтупваме излишното брашно от корите, за да не загаря и печем по около 1 мин или докато "побелее", обръщаме от другата страна за около 1/2 мин. Изваждаме я от тигана и я поставяме на пламък или плочата на котлона (още по-добре ще стане върху въглени, но нямам барбекю :() за няколко секунди докато се надуе. За да стане по вкусно, се намазва с ги, но при липсата му и с топено масло става, а може и въобще да се пропусне.

Явно нашето българско брашно е доста по-тъмно от тяхното, защото моите питки се получиха доста по-тъмни...

ЧапатиПринципно индийската храна се яде с ръце като се използват тези тънки хлябове за да се загребва от соса.

Това е, приятен апетит!


Image


Attachments:
chapati.jpg [25.92 KiB]
Downloaded 1 time
 Profile  
 
Сготвено на: 11 Мар, 2005 9:55 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ludetina, страшна си!
Обожавам всякакви хлябове и този ще е следващия, който мисля да правя.
С какво (освен кьоополу :oops: ) мога да го поднеса?
(Ние с малчо много обичаме да ядем с ръце и сме ти безкрайно благодарни за това, че ни предоставяш тази възможност :kiss: ).
Ще се радваме и на останалите рецепти :cheers: .


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Мар, 2005 12:02 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Давай и другите хлябовееееее!!! :lol: ОБОЖАВАМ НААН и чийз наан


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Мар, 2005 4:59 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Голяма съм блейка - купих обикновено брашно и се наканих да правя чапати. Сега, като прочетох отново рецептата, виждам, че брашното е пълнозърнесто :( Дали ще се получи с тип 500?


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Мар, 2005 5:12 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
biskvitka написа:
Дали ще се получи с тип 500?


Няма си и на идея.. :cry: ,може би не.Когато съм си правила тортия от бяло брашно..не се е надигала така в тигана..дали защото имам малко мазнина в тестото.. :-? .Аз си помислих ,че се надува заради пълнозърнестото брашно..Пробвай Наан,макар да не съм правила рецептата..хляба съм го яла в идийски ресторант..много ми беше вкусен.

За топенето,никога не съм се сещала за кьоополу..много хубава идея ;) пробвайте и "Гуакамолето на Миша".. :) .Утре ще пусна и рецептата за Паратаха..последния хляб и за "Dhal Curry" в което може да се "гребва" с тези хлябове. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Мар, 2005 6:45 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Все пак реших да направя чапати. Взех типово брашно (щото за пълнозърнесто трябва да ходя далече) и замесих двойна доза.
Моите 'модификации': разделих тестото на топчета още щом го замесих (като правя кори за баница пак така действам, иначе тестото става жилаво и се налага да чакам още, докато се отпусне).
Другата ми измишльотина - разточих всичко наведнъж, защото хлябовете се изпичат много бързо и няма за кога да тичам да точа поредната кора (проучих въпроса и установих, че индийските домакини правят хляб по двойки - снаха и свекърва или майка и дъщеря - едната точи, другата пече). Сложих разточените кори между слоевете на сгънати пелени (после хлябът ухаеше на сапун :x ).
Обаче беше мнооого вкусно!
Благодаря, Лудетина!
[hide]
P.S. Това за грила в рецептата на Наан не го разбрах :oops: [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Мар, 2005 10:58 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Бисквитке, радвам се, че ти се усладил, въпреки необичайния аромат.. ;). Аз лично бях приятно изненадана от вкуса му, имайки предвид, че се прави само от брашно и вода.. :-?, но го ометохме са секунди. Снощи даже направих двойна доза.. :mrgreen:.
[hide]За грила, предполагах, че имат предвид някаква функция на новите печки (нали те са с "електрически и въртяш се грил" :oops:), моята печка ми е набор и такова чудо няма и смятах просто да преместя хлябовете възможно най-близо до горния реотан и така. Сега пак прочетох какво пише :oops:: "Загрейте грила", явно е някаква скара. В кулинарните предавания обаче съм чувала: "Ако нямате грил, включете фурната на горно печене и печете максимално близо до реотана". Това би трябвало да свърши работа. Малко ме боли главата и се извинявам за неясния начин и изразяване, обаче в момента не съм способнана по-добро.[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Мар, 2005 12:19 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
Явно нашето българско брашно е доста по-тъмно от тяхното, защото моите питки се получиха доста по-тъмни...

ludetina, моите се получиха белички. Искам да ги направя златисти (и красиви) като твоите. Как става това?


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Апр, 2005 11:51 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Кафяви ми се получиха ,защото използвах пълнозърнесто брашно (тогава имах от това на "Благополучие"),а после ги намазах с разтопено масло (вместо Ги/Гхи) от което получиха хубав аромат и лъскавина. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Апр, 2005 1:46 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
...използвах пълнозърнесто брашно (тогава имах от това на "Благополучие")...

Досега съм виждала пълнозърнесто само на 'Техра Макрин'. Откъде го купуваш това на 'Благополучие'? И здрава ли е опаковката, че на пакетите на 'Техра' има едни прозорчета, през които се изсипва брашното?
Пък аз ги мажа със студено масло, за да спестя някоя друга калория. Сигурно не е правилно, ама искам да съм хубава...(и другите покрай мен :mrgreen:)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Апр, 2005 4:45 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Уф,тези калории... :( ,не съм се замисляла за тях в случая.
За брашното,опаковката е здрава и без това "прозорче" .Купувала съм го магазините за диетични храни .Този пакет специално от магазина на пазара в "Младост", (:oops: станах някъкъв пропагандатор на този пазар..) като ходя за подправки си набявам и други неща от там кълнове,брашна,соев гарнулат..такива ми ти работи. 8)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB