500 г брашно
125 г захар
125 г масло
50 г мая (трябва да мирише добре, не на вкиснало)
5 жълтъка (белтъците отиват за мазурка

)
4 г сол
150 г мляко
кора от 1/2 лимон
ванилия
100 г стафиди
20 г бадеми
Други продукти:
1 яйце за намазване (аз използвам само жълтъка с 1 ч.л. олио)
30 г бадеми за поръсване
пудра захар
20 г масло за намазване на хартията
В малък съд се натрошава маята, прибавя се 1 лъжичка захар, малко хладко мляко, размива се и се добавя брашно до получаването на рядка кашичка. Разбърква се добре с дървена лъжица и се наръсва отгоре с брашно, след което се покрива с кърпа и се оставя да втасва. Маята е готова тогава, когато увеличи обема си почти двойно и слоят от брашно се напука силно. Към втасалата мая се прибавят леко затопленото брашно и сместа от разбитите жълтъци, захар, сол и лимонова кора. С останалото леко затоплено мляко се замесва тесто, като накрая се прибавя и разтопено масло (то не трябва да е горещо!). Измесва се добре с дървена лъжица, докато тестото стане гладко. Добавя се още брашно, за да се получи малко по-твърдо тесто. Оставя се за малко да втаса на топло. След това леко се размесва и се оставя отново да втасва.
Тестото се разделя на две еднакви части, от които се оформят два кръгли козунака. Те се поставят в една правоъгълна тава, на разстояние един от друг или в две кръгли тавички (може да се направи и един голям козунак, пак ще се изпече)върху намаслена хартия. Оставят се да втасват още около 1/2 час, след което се намазват с разбито яйце, отгоре леко се разрязват на кръст и се поръсват с обелени и нарязани (може и филирани) бадеми. В началото козунаците се пекат в силна фурна (220 градуса), а се допичат в умерена (180 град) до получаването на златистокафяв цвят. Ако е необходимо, се покриват с алуминиево фолио, за да не загорят ядките и горната кора. Посипват се с малко пудра захар.
Тази рецепта е от моите 'приблизителни', на майка ми са описани по-добре, с много точно време (за съжаление, така и не открих нейните записки

). Този козунак не трябва да се меси твърде дълго време, тъй като в него маслото и яйцата са много по-малко, отколкото в класическите такива. (Имам и рецепта с 60 жълтъка, но не смятам да я изпробвам... засега

)
Още малко съвети: всички продукти да са със стайна температура, кухнята да е топла и да няма течение; когато се меси и втасва тестото, не трябва да има силен шум наоколо (за купони, караници и скандали да не говорим). Тавата се слага много внимателно във фурната, без да се тресе, а вратичката се затваря нежно.
Успех!
Рецепти на
козунаци от сайта