Питка с розмарин (мащерка)
Необходими продукти:
1 1/2 -2 ч.ч. брашно (около, трудно ми е да кажа точно)
1 п. бакпулвер (10 гр.)
2 картофа настъргани наситно
4-5 ск.счукан чесън (моите са от по-малките)
1/2 ч.л. розмарин нарязан наситно
1 ч.л. сол
2 с.л. мляко
1 с.л. горчица
1 яйце
150 гр кашкавал на кубчета
масло за намазване
(ако правите питата с мащерка, чесънът се заменя с 1/2 глава настърган лук, а розмарина с 1 ч.л. мащерка)
Начин на приготвяне:
Пресяват се брашното и бакпулвера. Добавят се розмарина, солта, чесъна и картофите. Разбъкваме добре. Разбиваме яйцето с млякото и горчицата и добавяме към овкусеното брашно, прибавяме и 2/3 от кашкавала. Замесваме твърдо тесто.
Не се мачка! Не се разточва. Оформяме топка, поставяме в намаслена тава. Набождам я с останалия кашкавал, поръсвам с малко розмарин и брашно (за да не се разтича много кашкавала). Пече се в предварително загрята фурна (180 гр.) за около 40-45 мин.
Принципно правя двойна доза, защото тази питка е по-скоро питчица и разделям тестото на по-малки индивидуални питчици (тогава пека по-малко).
Идеята на г-н Ангелов с разтриването със солта много ми хареса и предполагам, че и тук е приложима, защото листенцата на розмарина все пак са иглички и малко боцкат, ако не са наситнени хубаво.
Рецептата я видях в едно ТВ предаване и Вихра се казваше девойката, която я представяше.
Е това е! Успех!