[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Солен кекс
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Ное, 2018 11:03 am Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
 Рецепта: Солен кекс
Сготвено на: 31 Мар, 2005 10:57 am Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Всъщност оригиналната рецепта е за сладък кейк на свекърва ми, но понеже не сме много по сладкото, промених съставките, докато го докарах до солен :)
Продукти:
150мл мазнина /смес от олио и разтопено масло, но може и само с олио/
3 яйца
1/2ч.ч. кисело мляко
брашно, колкото да се получи кексово тесто /т.е. малко по-гъсто от палачинково/
10г бакпулвер
сол, кимион, босилек /или каквито подравки си изберете - правила съм го с чубрица, джиджифил, ким и т.н./
ситно нарязани маслини, мариновани гъби и краставички, грах от консерва, туршия, колбас, печено или варено месо - въобще каквото ви се намира под ръка. Получава се добре и със зелении.

3-те жълтъка се разбиват с мазнината и киселото мляко, като постепенно се прибавя пресятото и смесено с бакпулвера брашно, докато се сгъсти. Ако е много гъсто, доливам вода.
Белтъците се разбиват на пяна и се размесват с тестото и останалите "екстри", като се бърка с лъжица.
Сместа се излива в намаслена кексова форма и се пече на умерена фурна. Имайте предвид, че бухва много.

Технологията за сладкия кекс е същата, но жълтъците се разбиват с 2/3 ч.ч. захар, а "екстрите" са стафиди и други сушени плодове, ядки и настъргана лимонова кора.


 Profile  
 
 Рецепта: Солен кекс
Сготвено на: 04 Апр, 2005 9:50 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Мисля да го направя днес или утре, затова молбата ми към теб, То4ице, е да напишеш и как го печеш (в коя част на фурната, при какъв режим и при какви температури; също и размера на формата), че хич ме няма в кексовете :oops:.
За 'екстра' се спрях на сирене.
Хрумна ми една идея за празничен вариант: да се направи с руска салата (без картофите и майонезата) и след това върху всяко парченце да се шприцова малко майонеза, подсилена с желатин.


 Profile  
 
 Рецепта: Солен кекс
Сготвено на: 04 Апр, 2005 6:31 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Формата ми е стандартна за кексове, кръгла 25см диаметър с дупка в средата, но съм го правила и в тавичка и после го режа на ромбове. Важното е да имаш повече от половина до ръба, защото ще бухне. Пека го в най-долната част на фурната върху скара при 240оС и към края го покривам с фолио отгоре. Колко време точно не съм засичала, но опитвай с клечка дали е изпечен отвътре.
Това за майонезата страшно ми хареса, може да се направи като солена торта с украси от зеленчуци :)


 Profile  
 
 Рецепта: Солен кекс
Сготвено на: 04 Апр, 2005 7:27 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Благодаря, to4ica.
Знаеш ли, сладкия вариант също ми изглежда примамливо. Май ще хвърлям жребий, какъв кекс ще ядем за закуска :).


 Profile  
 
 Рецепта: Солен кекс
Сготвено на: 05 Апр, 2005 11:06 am Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ами направи и двата - може да ги изпечеш едновременно :)


 Profile  
 
 Рецепта: Солен кекс
Сготвено на: 05 Апр, 2005 11:38 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Формата ми е една, пък и детето вчера изхвърли част от яйцата :twisted:.
Изпекох сладкия кекс със стафиди. Това е първият ми добре изпечен кекс, който не е загорял отвън и суров отвътре (а го пекох без фолио!). Обаче мирише на яйца и набухвател, въпреки ванилиите, които наблъсках в тестото. Дали може да се направи с по-малко бакпулвер?

P.S. То4ице, детето си поиска три пъти допълнително! Сутринта отказа да яде от него, а сега с такъв апетит си похапва. Явно наистина е хубав, защото за него най-вкусното нещо е чиабатата на Raza и обикновено след нея нищо друго не е достатъчно добро 8).
Благодаря за рецептата! :kiss:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB