Всъщност оригиналната рецепта е за сладък кейк на свекърва ми, но понеже не сме много по сладкото, промених съставките, докато го докарах до солен
Продукти:
150мл мазнина /смес от олио и разтопено масло, но може и само с олио/
3 яйца
1/2ч.ч. кисело мляко
брашно, колкото да се получи кексово тесто /т.е. малко по-гъсто от палачинково/
10г бакпулвер
сол, кимион, босилек /или каквито подравки си изберете - правила съм го с чубрица, джиджифил, ким и т.н./
ситно нарязани маслини, мариновани гъби и краставички, грах от консерва, туршия, колбас, печено или варено месо - въобще каквото ви се намира под ръка. Получава се добре и със зелении.
3-те жълтъка се разбиват с мазнината и киселото мляко, като постепенно се прибавя пресятото и смесено с бакпулвера брашно, докато се сгъсти. Ако е много гъсто, доливам вода.
Белтъците се разбиват на пяна и се размесват с тестото и останалите "екстри", като се бърка с лъжица.
Сместа се излива в намаслена кексова форма и се пече на умерена фурна. Имайте предвид, че бухва много.
Технологията за сладкия кекс е същата, но жълтъците се разбиват с 2/3 ч.ч. захар, а "екстрите" са стафиди и други сушени плодове, ядки и настъргана лимонова кора.