Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:21 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Апр, 2005 7:10 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Козуначени кифлички

Продукти:
1 ч. ч. прясно мляко
1 непълна ч. ч. олио
мая колкото орех
5 яйца
3 с. л. захар
1 ч. л. сол
900 гр. брашно
захар за овалване

Приготвяне:
Оставяме да втаса. От тестото се правят възелчета, оваляни в захар и се пекат.
Много повече ги харесвам от курабийките на Великден


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Май, 2005 11:36 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Мили прятели-кулинари и любители на вкусните преживявания в кухнята и около масата :lol: !!
Най-напред искам да ви кажа Христос Воскресе и да пожелая здраве и късмет за вас и любимите ви хора! Бъдете живи и здрави!!!!

У дома Великден мина много весело и вкусно :lol: Специялно искам да благодаря и похваля Козуначените кифлички на майчето на Русокоска!!! Станах чудесни, с вкус на онези козуначени кифли, които продаваха на времето, вътре стават на конци :) ! Тестото е страхотно приятно за манипулация, имах чувството, че мога да направя 3 дози на един дъх :lol: Стават и чудно красиви!!!!


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Май, 2005 9:29 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Во истина воскресе!
Благодаря много за похвалите. Започвам да се гордея ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Май, 2005 11:58 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Rus0koska написа:
Во истина воскресе!
Благодаря много за похвалите. Започвам да се гордея ;)


ААААААн ама да вземеш и да ги спретнеш!!!! :lol: :lol: :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 11:31 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Во истина во скресе! Я спретнете едни кифлички и метнете няколко насам ))) ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 12:01 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Еее, да беше казал по рано! Всичко ометоха ,вчера бяха остали 3-4 срамежливки..,но към момента вече не съществуват. 8)
Така спретнах ги..много ни се усладиха :arrow: не са минали 24 часа още, а от 2 тави не е останала и троха. :)

Rus0koska, поздрави на майка ти за рецептата! Аз обаче оставих тестото да втаса и след като сплетох кифличките, станаха толкова пухкави..направо :o. И като лепнах по едно бадемче ..за разкош. :facelick:

Имам едно питане обаче-ако сложа в тесто малко повече захар,дали това ще попречи на втасването т.е. дали пак ще станат толкова пухкави?


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 12:17 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
...Имам едно питане обаче-ако сложа в тесто малко повече захар, дали това ще попречи на втасването т.е. дали пак ще станат толкова пухкави?

За да втаса добре тестото с повече захар и мазнина, то трябва да се премесва поне 3 пъти (козуначеното се третира точно така), така втасването продължава поне 5-6 часа, ако не и повече (това зависи от маята и температурата в кухнята). Моята препоръка е да се увеличи захарта не повече от 2 пъти (което пак е малко :(), след първото втасване да се оформят кифличките и да се сложат да втасват една нощ в хладилника (увити в найлон, разбира се). На сутринта се оставят за десетина минути на стайна температура и след това се пекат в загряваща се фурна. Като се изпекат, могат да се полеят със захарна глазура (пудра захар с лимонов сок) или да се сервират със сладко или течен шоколад (да прощават отслабващите, ама не всеки ден е Великден).

Тестото, което втасва в хладилника е много по-нежно и вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 12:34 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Благодаря ти много, за съветите! :kiss:
Слдвещия път ще пробвам както ти казваш,аз принципно не обичам много сладко..така че може би още 2-3 лъжици ще ме устроят.Ще докладвам за резултата. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2011 10:13 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Дек, 2011 10:06 pm Нед
Мнения: 1
Въпрос от един новак, колко мл.са чаените чаши които ползваш за мерките? Тестото ми в момента втасва но се съмнявам че млякото и олиото му бяха повече от необходимото .


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Дек, 2011 10:32 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
200 ml :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB