Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 12:43 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 14 Апр, 2005 9:08 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Питката е страхотна. Препоръчвам я на всички! Копирам я директно в оригинал, както съм си я записала от дир-а :).

Питка "Хризантема" - Стефани

4 яйца /1 жълтък се отделя за намазване отгоре/
0,5 л прясно мляко
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 кг брашно
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
кашкавал
масло

Това е тесто с мая, затова е хубаво всички продукти да са леко топлички, а не да излизат направо от хладилника. Яйцата се разбиват добре, маята и захарта се размиват в малко от хладкото прясно мляко и се прибавят към яйцата. Сипва се останалото мляко, солта, брашното и се омесва меко тесто. Заедно с брашното аз слагам и по 1 с.л. мак и сусам, но това не е задължително. Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса (може и в микровълновата, ако има такава програма). Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, дебела около 0,5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването се усуква и разтяга да се удължи.
От тук нататък има 2 възможности:
1. Двете кори се слагат на кръст. С трите края се плете плитка, която се навива на охлюв, а четвъртият край се увива отстрани на охлюва - става като козунак.
2. Двете рула леко се разплескват /да станат плоски / и се режат на еднакви триъгълници. Краищата, които остават, се оформят на топче, което се слага по средата на намазнена тава. Покрай него започваме да редим триъгълните парчета едно до друго с върха нагоре на концентрични кръгове, като всеки следващ кръг похлупва до половината предишния. Получава се нещо като хризантема.

Готовата питка трябва да втаса отново и щом се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък, разтворен с малко вода. Аз я поръсвам със сусам и слагам да се пече при 180 - 200 С около 45 минути - да се зачерви като козунак.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото при втасването и печенето се надува доста.

При втория вариант на подреждане питката става като разпукнато цвете - много е ефектно, но не зная дали успях да го обясня достатъчно разбрано.


П.С.Едно уточнение от мен - брашното е повече от 1 килограм, поне 1.5, не съм го мерила. :oops:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB