Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 21 Авг, 2019 7:00 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 21 Апр, 2005 10:23 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Продължаваме експериментите с картофените люспи!
Image
375 мл (1 1/2 ч.ч.)прясно мляко
2 с.л. масло (използвах българско миризливо, макар че и с олио става)
1 разбито яйце
3 с.л. мед (аз нямах и сложих 2 с.л. захар)
3 1/2 ч.ч. брашно (сложих типово и обикновено, макар че в рецептата половината е пълнозърнесто)
1/2 ч.ч. картофени люспи
1/4 ч.ч. фини овесени ядки (изобщо не се усещат, следващия път ще сложа по-груби)
2 ч.л. сол
2 ч.л. суха мая (сложих прясна и хлябът миришеше доста неприятно, миризмата изчезна чак на следващия ден)

Млякото, маслото и меда се затоплят в тенджерка, докато маслото се разтопи, а меда се разтвори.
Брашното, маята, овесените ядки и картофените люспи се смесват, добавя се яйцето и се разбърква добре. В сместа се добавя млякото (не по-горещо от 40 градуса) и се замесва тестото. Тестото се слага в голям съд да втаса, след което се размесва отново, като се добави солта и се оформя питка.
Питката се слага в намаслена тавичка за около 1 ч 30 мин (не съм засичала точно, защото пекох и хлебчета 'Джабета' и те като втасаха, сложих всичко заедно във фурната)
Питката се нарязва отгоре както ви харесва, за да не се напука при печенето, поръсва се с брашно и се пече около 35 мин при 180 градуса ( в предварително загрята фурна).
След като се изпече, се напрусква със студена вода или се покрива с влажна кърпа и се изважда от тавата след 7-8 мин. Изстудява се върху решетка.
Моя хитринка за ароматен хляб: изстудявам го върху дъската, на която режа лук.

Хлябът стана много мек, което ме учуди, защото от вентилатора обикновено изсъхва.
През нощта беше в хладилника и на сутринта стана още по-хубав.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB