Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:25 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 21 Апр, 2005 11:08 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тъкмо се научих да правя зелник и зелето (киселото) взе че свърши. Затова тази баница е с пълнеж от коприва.


За тестото:
250 мл хладка вода
1 равна ч.л. сол
3-4 капки оцет
брашно, колкото поеме

От продуктите се замесва средно меко тесто, разделя се на 5-6 топчета (трябва да има едно по-голямо и едно по-малко от останалите), не повече, които се наръсват с малко брашно и се оставят в съд, покрит с кърпа, да си 'починат'.

За плънката:
300 г коприва - това количество се оказа доста, та се наложи да заглушавам силния и вкус с 1/2 ч.ч. варен ориз (моля, не ме бийте!)
200 г сирене
2 яйца
1 глава лук

Попарих копривата с вряла вода, отцедих я и я нарязах. Задуших лука и като поомекна, добавих и копривата.

Задушавах оше десетина минути. Посолих и дръпнах от котлона. Добавих натрошено сирене и яйца.

Върху плот, наръсен с брашно, се разточва най-голямото топче. Точи се колкото може, без да се къса. След това кората се слага върху юмрука на дясната ръка, а с пръстите на лявата се изтегля внимателно кората. Краищата не трябва да бъдат по-дебели от средата.

Ако се скъса, няма страшно, дупките се маскират. Кората се надипля красиво в намазана с мазнина тавичка (моята е с диаметър 25 см). Отгоре се нарежда част от плънката. Така се прави и с останалите кори и плънка. Най-отгоре се слага кората от най-малкото топче.

Намазва се с разтопено масло или олио и се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна. След като се изпече, баницата се намазва още веднъж с масло, покрива се с кърпа и се изстудява върху решетка или дъска.

Поднася се обърната, с много айран.

Детето ми не харесва зелени храни, но от тази баница изяде две парчета :mrgreen:.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB