Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:39 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 10 Май, 2005 7:57 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Не знам, как е при вас, но на мен правенето на хляб ми доставя огромно удоволствие.

Рецептата не е нищо особено:
500 г брашно
3 с.л. пшеничен зародиш
4 с.л. трици
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
250 мл хладко мляко
1/4 кубче прясна мая (12 г) или 1 ч.л. суха
3-4 с.л. олио
хладка вода

Маята се размива в млякото с половината захар и 1 ч.ч. брашно. След като бъркоча втаса, се добавят и останалите продукти, като водата е толкова, че да се поличи средно меко тесто. Меси се с ръце продължително време (т.е. 10 мин), докато тестото стане меко и послушно и не се залепва за ръцете. Оставя се на топло за 1 1/2-2 часа, докато втаса. След това се премесва и може да се остави да втаса още веднъж, а може и веднага да се оформят питките.

Тестото се разделя на парчета по 50 г и всяко от тях се прави на фитил (с леко намаслени длани), дълъг 35-40 см. Фитилчето се връзва на възелче, като краищата му се подгъват - едното отгоре, другото отдолу. На долното крайче връхчето се промушва през дупчицата.
Питките се нареждат в намаслена тава и се намазват с каквото обичате (най-хубаво става със сметана). При мен беше остатъка от едни ватрушки: 1/2 яйце, 1 с.л. кисело мляко, малко захар и натрошено сирене. Отгоре поръсих маково семе.

Докато фурната се загряваше до 200 градуса, питките втасаха.

Пекат се до златист цвят.

Забележка: идеята за оформянето на питките по този начин не е моя, видях нещо подобно в интернет.

Тъй като тестото е около 800 г, то може да се раздели на части по 50 г по два начина:
1. С кухненска везна;
2. Като се раздели на две части, после всяка част се разделя на още две ... и така, докато се получат 16 парчета.


Attachments:
bulki.JPG [62.04 KiB]
Downloaded 5 times


Last edited by biskvitka on 23 Апр, 2006 3:58 pm Нед, edited 3 times in total.
 Profile  
 
Сготвено на: 10 Май, 2005 9:09 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Хмммммммммммм! Връщаме се от класически концерт и какво да видя? Класически хлебчета! Хммммммммм. Отивам да си взема лигавничето!


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Май, 2005 11:14 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Еми да ! То древните са го казали: "Хляб и зрелища" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Май, 2005 12:27 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
biskvitka написа:
3 с.л. пшеничен зародиш
4 с.л. трици


А какво ли ще стане ако не сложа кълнове и трици? Няма да намеря тук !:roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Май, 2005 1:04 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Слагам триците и зародиша, за да не купувам пълнозърнесто брашно. То е около 3 пъти по-скъпо от обикновеното :evil:.
Ако ще използваш пълнозърнесто брашно, сложи по-малко (около 450 г), то поема повече течност.
Може да се използва и най-обикновено брашно тип 500 или каквото имаш.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB