Не знам, как е при вас, но на мен правенето на хляб ми доставя огромно удоволствие.
Рецептата не е нищо особено:
500 г брашно
3 с.л. пшеничен зародиш
4 с.л. трици
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
250 мл хладко мляко
1/4 кубче прясна мая (12 г) или 1 ч.л. суха
3-4 с.л. олио
хладка вода
Маята се размива в млякото с половината захар и 1 ч.ч. брашно. След като бъркоча втаса, се добавят и останалите продукти, като водата е толкова, че да се поличи средно меко тесто. Меси се с ръце продължително време (т.е. 10 мин), докато тестото стане меко и послушно и не се залепва за ръцете. Оставя се на топло за 1 1/2-2 часа, докато втаса. След това се премесва и може да се остави да втаса още веднъж, а може и веднага да се оформят питките.
Тестото се разделя на парчета по 50 г и всяко от тях се прави на фитил (с леко намаслени длани), дълъг 35-40 см. Фитилчето се връзва на възелче, като краищата му се подгъват - едното отгоре, другото отдолу. На долното крайче връхчето се промушва през дупчицата.
Питките се нареждат в намаслена тава и се намазват с каквото обичате (най-хубаво става със сметана). При мен беше остатъка от едни ватрушки: 1/2 яйце, 1 с.л. кисело мляко, малко захар и натрошено сирене. Отгоре поръсих маково семе.
Докато фурната се загряваше до 200 градуса, питките втасаха.
Пекат се до златист цвят.
Забележка: идеята за оформянето на питките по този начин не е моя, видях нещо подобно в интернет.
Тъй като тестото е около 800 г, то може да се раздели на части по 50 г по два начина:
1. С кухненска везна;
2. Като се раздели на две части, после всяка част се разделя на още две ... и така, докато се получат 16 парчета.