Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:14 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 16 Май, 2005 3:58 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ако имате злоядо дете или пък просто ви е писнало да ядете обикновени филии, опитайте това:

2 ч.ч. (200 мл) царевично брашно
3 ч.ч. пшенично брашно
1 ч.ч. ръжено пълнозърнесто брашно
180 мл кисел квас
4 с.л. пшенични трици (свикнахме с тях и така ни е много по-вкусно)
2 с.л. пшеничен зародиш
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1/4 кубче прясна мая или 1 равна ч.л. суха

Квасът се изважда от хладилника 5-6 часа, преди да се замеси хлябът. В него се слага 1 с.л. брашно и малко хладка вода и се оставя на топло, докато се появят мехурчета.

Царевичното брашно се попарва с 2 ч.ч. подсолена вряла вода и се разбърква добре, за да не останат бучки.

1 ч.ч. пшенично брашно се разбърква с кваса, в който е размита маята (ако е прясна; ако е суха, се разбърква директно с брашното). Съдът се покрива с кърпа и де държи на топло (до 30 градуса), докато сместа стане на мехурчета. Тогава се смесват двете кашеподобни смеси, добавят се захарта, и около 2 ч.ч. хладка вода (може и повече), олиото и останалото брашно (пресято!), триците и зародиша, колкото да стане хубаво меко тесто. Колкото и брашно да се слага, то ще е лепкаво, затова аз го бъркам с дървена лъжица.

Тестото се изсипва в 5 кутии от консерви (800 мл) (ръбовете са предварително огънати с клещи), с намаслена хартия хартия за печене на дъното и отстрани. Запълва се 1/3 от обема на кутиите. Хартията трябва да стърчи над ръба до 1-2 см, не повече, за да не се запали; не трябва да е под нивото на ръба, за да може хлебчето да излезе.

Оставя се да втаса. След като тестото запълни 2/3 от обема на формата, хлябът се слага да се пече в нагряваща се фурна. Пече се при температура 200 градуса.

След като придоби красив златист цвят отгоре, се изважда от фурната и се намазва с масло за аромат и мека коричка. Реже се, след като изстине напълно. На следващия ден е още по-вкусен.

Отляво е любимият ми сандвич 'Фелия с месльо' :mrgreen: (и вегета), както го нарекоха децата на една моя приятелка.

Царевични хлебчета без кисел квас.


Attachments:
round_bread.jpg [82.35 KiB]
Downloaded 1 time
 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB