Ако имате злоядо дете или пък просто ви е писнало да ядете обикновени филии, опитайте това:
2 ч.ч. (200 мл) царевично брашно
3 ч.ч. пшенично брашно
1 ч.ч. ръжено пълнозърнесто брашно
180 мл
кисел квас4 с.л. пшенични трици (свикнахме с тях и така ни е много по-вкусно)
2 с.л. пшеничен зародиш
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1/4 кубче прясна мая или 1 равна ч.л. суха
Квасът се изважда от хладилника 5-6 часа, преди да се замеси хлябът. В него се слага 1 с.л. брашно и малко хладка вода и се оставя на топло, докато се появят мехурчета.
Царевичното брашно се попарва с 2 ч.ч. подсолена вряла вода и се разбърква добре, за да не останат бучки.
1 ч.ч. пшенично брашно се разбърква с кваса, в който е размита маята (ако е прясна; ако е суха, се разбърква директно с брашното). Съдът се покрива с кърпа и де държи на топло (до 30 градуса), докато сместа стане на мехурчета. Тогава се смесват двете кашеподобни смеси, добавят се захарта, и около 2 ч.ч. хладка вода (може и повече), олиото и останалото брашно (пресято!), триците и зародиша, колкото да стане хубаво меко тесто. Колкото и брашно да се слага, то ще е лепкаво, затова аз го бъркам с дървена лъжица.
Тестото се изсипва в 5 кутии от консерви (800 мл) (ръбовете са предварително огънати с клещи), с намаслена хартия хартия за печене на дъното и отстрани. Запълва се 1/3 от обема на кутиите. Хартията трябва да стърчи над ръба до 1-2 см, не повече, за да не се запали; не трябва да е под нивото на ръба, за да може хлебчето да излезе.
Оставя се да втаса. След като тестото запълни 2/3 от обема на формата, хлябът се слага да се пече в нагряваща се фурна. Пече се при температура 200 градуса.
След като придоби красив златист цвят отгоре, се изважда от фурната и се намазва с масло за аромат и мека коричка. Реже се, след като изстине напълно. На следващия ден е още по-вкусен.
Отляво е любимият ми сандвич
'Фелия с месльо' (и вегета), както го нарекоха децата на една моя приятелка.
Царевични хлебчета без кисел квас.