Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:12 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
 Рецепта: Пицария Алегра
Сготвено на: 24 Мар, 2008 2:19 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Може да се каже, че ни е кварталната пицария на границата между Дървеница и Студентски град.
В рамките на месец имахме възможността два пъти да я посетим с почти едно и също меню: Млака Куатро формаджи, Голяма Прошуто крудо, Гръцка салата, Пилешки хапки (последният път бяха със сумас и поляти с медно-чеснов сос), гофрета със сладко от боровинки, маскарпоне и рьоте грюце, бира, вино, сок, вода.
Това ни излиза около 45 - 50 лв.
Не е от евтините пицарии, но пък качеството на храната е на ниво.
Аз не си падам по пици, но тези ги ям. Малката е като големите в другите пицарии, а голямата затруднява дори и Мацов.
Това, което ме впечатли най-много е гофретата. Особено първия път. Аз и гофрети не обичам, но комбинацията със сладкото и сирената беше страхотна.
Обстановката е интересна, има и маси навън, но е до главна пътна артерия.
Обслужването е сравнително добро, освен ако не се падне разсеян сервитьор, но и тяхната разсеяност не е от най-страшните.
Въобще, ако човек има повод и му се ще нещо по-добро от Виктория или други такива може да се пробва.

Забравих да кажа, че в менюто има и разни специалитети за ценители от рода на сирене рокфор, комбинирано с разни други работи и кошници от кашкавал, но досега не съм опитвала нищо. Явно не съм ценител. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2008 11:23 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
... сумас .... рьоте грюце, ...


Първото какво е?
А второто е роте, а не рЬоте.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2008 1:43 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
Маца написа:
... сумас .... рьоте грюце, ...


Първото какво е?
А второто е роте, а не рЬоте.


Извинете, сусам имах предвид.
А сиренето така го бяха писали и аз, така да се каже, цитирах. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2008 3:15 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маца написа:
Алеко написа:
Маца написа:
... сумас .... рьоте грюце, ...
...
А второто е роте, а не рЬоте.


Извинете, сусам имах предвид.
А сиренето така го бяха писали и аз, така да се каже, цитирах. :)

Rote Grütze е сос.

Относно сусама - аз го прочетох като сумак и се стреснах доста :)


 Profile  
 
 Рецепта: Пицария Алегра
Сготвено на: 24 Мар, 2008 5:08 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Сега е моментът, Мацо, да им се разсърдиш и възмутиш на тия двамата :lol:

В кръга извън шегата може ли някой да просветли невежите какво представлява 'роте грюце'? Явно нещо сладко ще да е...


 Profile  
 
 Рецепта: Пицария Алегра
Сготвено на: 24 Мар, 2008 5:24 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Куцо пиле написа:
Сега е моментът, Мацо, да им се разсърдиш и възмутиш на тия двамата :lol:

В кръга извън шегата може ли някой да просветли невежите какво представлява 'роте грюце'? Явно нещо сладко ще да е...


Абсолютно си права, ей сега ще им се обидя дълбоко. А като се замисля, са прави, вероятно е сос и то боровинков. Но това е, липсата на езикови и кулинарни познания води до такива грешки. :-?
И сега незнанието ми относно сирената сега ще предизвика една дълга, подигравателна-иронична лекция, от която съвсем ще се подтисна. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Пицария Алегра
Сготвено на: 24 Мар, 2008 5:57 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Мацо, извинявай, че те засегнах!!!

Това за сумака го написах, защото пилето със сумак е много модерно ястие, но се поднася в друг тип заведения, не в пицарии.

Грюце-то е сладко-кисел сос от червени боровинки, който се поднася предимно с тежки червени меса, но и с десерти не е никак лош.

А относно лекциите и подигравките - тук сме, за да се учим един от друг, а не да се правим на умни и велики, че оная, злата, ще ступа някого с точилката :to4: :twisted:

Все пак си мисля, че би било добре да няма правописни грешки в менютата :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Пицария Алегра
Сготвено на: 24 Мар, 2008 6:40 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
biskvitka написа:
би било добре да няма правописни грешки в менютата :roll:


Би било, да...ама пък така е толкова забавно :mrgreen:

И понеже се заинтригувах за грюцето, може ли някой да напише рецепта? Не че газим в червени боровинки, ама все пак. И дали има вайсе грюце? (ей тъй си питам и аз)


 Profile  
 
 Рецепта: Пицария Алегра
Сготвено на: 24 Мар, 2008 7:22 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Куцо пиле написа:
biskvitka написа:
би било добре да няма правописни грешки в менютата :roll:


Би било, да...ама пък така е толкова забавно :mrgreen:

И понеже се заинтригувах за грюцето, може ли някой да напише рецепта? Не че газим в червени боровинки, ама все пак. И дали има вайсе грюце? (ей тъй си питам и аз)


Grütze-то е гъст сладък сос с червени плодове - най-често боровинки, горски плодове и малини.

Не се сервира с меса, както е писала Бисквитката по-горе, а към десерти. Това за месата е друго, макар че пак се прави от боровинки.

Ще се разтърся из немски сайтове и ще ви пусна рецепта.


 Profile  
 
 Рецепта: Пицария Алегра
Сготвено на: 24 Мар, 2008 8:01 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Биски, изобщо не съм се обидила, но явно съм пропуснала правилния емотикон. :) А може да е било по-остро изказването ми поради факта, че в друга тема ме нахокаха. :mrgreen:
Пък и се самообвиних, ако бях помислила малко щях да се сетя че "rote" вероятно е "червен" и е трудно приложимо за сирене. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Пицария Алегра
Сготвено на: 24 Мар, 2008 8:40 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Маца написа:
"rote" вероятно е "червен" и е трудно приложимо за сирене. :)


Що пък? :P Най-добре Алеко като напише рецептата да добави с кои сирена се съчетава въпросният сос, ако и да е сладък.


 Profile  
 
 Рецепта: Пицария Алегра
Сготвено на: 24 Мар, 2008 10:35 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ето ви я рецептата за Rote Gruetze.


 Profile  
 
 Рецепта: Пицария Алегра
Сготвено на: 25 Мар, 2008 12:24 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маца написа:
..."rote" вероятно е "червен" и е трудно приложимо за сирене. :)

Мацо, има "червени" сирена - такива с червена коричка и такива с оранжево-червеникаво тяло. Тъй че не се шашкай ;)

А относни грютцето, самият Алеко беше писал в една тема (май за сливовия сладкиш), че немците слагат много по-малко захар, отколкото ние сме свикнали.
Затова слагам сладко от вишни, правено по немска рецепта, на сирена, а предполагам, че и със сочно червено месце ще върви :P

Сега съвсем оспамИхме темата за пицарията :twisted:


 Profile  
 
 Рецепта: Пицария Алегра
Сготвено на: 25 Мар, 2008 1:15 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
Маца написа:
..."rote" вероятно е "червен" и е трудно приложимо за сирене. :)

Мацо, има "червени" сирена - такива с червена коричка и такива с оранжево-червеникаво тяло. Тъй че не се шашкай ;)

А относни грютцето, самият Алеко беше писал в една тема (май за сливовия сладкиш), че немците слагат много по-малко захар, отколкото ние сме свикнали.
Затова слагам сладко от вишни, правено по немска рецепта, на сирена, а предполагам, че и със сочно червено месце ще върви :P

Сега съвсем оспамИхме темата за пицарията :twisted:


Даже съм ги яла с тези корички. Имах предвид ярко-червени.
Нека и е на темата, като пиша без да мисля и проверявам. :)
Въпреки всички породени спорове гофретата беше вкусна. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB