Meg написа:
Много се чудих къде да постна долното в стил "малко кулинарно откритие" и реших, че мястото му е тук.
С Линдт 70% какао правя мини-кексчета с шоколад. По мнение на ядащите ги, стават много вкусни и богати. Но преди някой да ме е обвинил в разхищение, бързам да поясня, че за три кексчета от около 80 гр. ползвам 2 парчета (или 20 гр.) от шоколада (разход м/у 70 и 81 ст., в зависимост от къде е купен). С тази доза кексчетата стават много богати на шоколад без той да се разтича, просто се разтопява леко там, където е попаднал в тестото. Двете парчета начупвам общо на около 16-20 парченца и ги примесвам в тестото за всяко кексче (някаква равномерност гоня
). В нашата къща 3 кексчета се ядат за два дни и не се правят повече от 3 пъти в месеца, така че определено не може да става въпрос за преразход на средства
Много съм ти благодарен за невероятно изчерпателната информация.
Аз много обичам максимално черен шоколад, по възможност без много други примеси, защото съм диабетик. Други сладки неща не ме привличат особено, но за черен шоколад (естествено, максимално качествен
) направо си умирам.
Само да направя една съществена забележка, в шоколадите и навсякъде другаде, фруктозата замества обикновената захар не защото е по-малко сладка, а защото начинът на усвояване от диабетиците е безболезнен.
Фруктозата е от тези захари, които се усвояват много бавно, затова е по-безопасна за диабетици.
Иначе, в калорийно отношение, едва ли е по-нискокалорична.
Да допълня информативно, че твърде много хора, и диабетици включително, правят капиталната грешка като считат предимно захарта за опасна.
Това изобщо не е така.
Тестените продукти, от каквото и да е брашно, са толкова, че и по-опасни за диабетиците, отколкото захарта. Това трябва да се знае, дори само за обща култура.