Освен бистрите очи:
- Хрилете трябва да са ярко червени. - Рибата трябва да е лъскава и хлъзгава. Ако е матова, е стара. - Рибата трябва да има свежа морска миризма, като миризмата на водорасли. Ако мирише "на риба", е за боклука. - Като натиснеш с палец тялото на рибата, усещането трябва да е като при силикон. Месото, където си натиснал, трябва да възвръща формата си веднага. - Не трябва да има паднали люспи.
При филетираната риба е по-сложно. Без да си я помирисал, не те съветвам да я купуваш.
Под прясна риба се има предвид риба, която е уловена преди не повече 48-72 часа. Естествено през това време трябва да е съхранявана правилно (върху лед). Ако не е съхранявана така, не е прясна. Като правило, не купувай риба в понеделник. Корабите не излизат в неделя, така че рибата в магазина в понеделник, вероятно е от миналия петък.
|