Чатни е индийски сладко-кисел сос. Обикновено се приготвя от плодове, оцет и много подправки.
Това с дюли стана толкова вкусно, че леля ми, която не харесва индийски 'буламачи', си занесе едно бурканче чатни вкъщи

.
300 г дюли
80 г захар
80 г кромид лук
50 г стафиди
2 карамфилчета
1/2 пръчица канела
1/2 ч.л. синапено семе (имах черен синап)
1/2 ч.л. кориандър на зърна
парче пресен джинджифил, колкото голям лешник
125 мл винен оцет
125 мл вода
Дюлите се обелват, почистват от семето и се нарязват наситно. Варят се на слаб огън с останалите съставки, докато омекнат.
Отстраняват се джинджифилът и канелата.
Използвах пюре от дюли, 500 г. Останалите съставки се удвояват, с изключениа на оцета, който е повече само с 50% и водата (30%).
Сложих и 1 ч.л. сол.
Това чатни се поднася с печено месо, птици и дивеч. Аз лично бих гарнирала с него и мазна миризлива риба (шаран, например).