Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Ное, 2018 10:41 am Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 17 Сеп, 2006 3:59 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Изпълнявам обещанието си и ви пускам рецептата. Още с първата хапка усетих, че този сосец не е само чесън, а има и компир, и то взе че се потвърди. Значи взимате примерно:

2 картофа
1/2 глава чесън
зехтин
оцет/лимон
сол
пипер

Картофите се сваряват и намачкват като за пюре, но без много течност. Към тази кашичка добавяте нарязания на ситно чесън, преди това минат за няколко секунди през горещ зехтин, колкото да омекне. Подправяте цялата работа със зехтина, в който е бил чесънът, малце оцет или лимон, солчица и пиперец.

Сервират го братята елини студен към пържени тиквички и патладжани, както и към какво ли не още, примерно към салата от червено цвекло. Много върви и към панирани и печени на скара калмари.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Сеп, 2006 4:16 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Алеко, каква гъстота трябва да се постигне.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Сеп, 2006 4:26 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Средна. Като на гъсто пюре.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2008 1:40 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Това се казва скордаля(ударението на я). От "скордо"-чесън.

Драги ми Алеко,ще си позволя ле-е-кинко да доукрася дотук написаното.

Чесъна трябва да е стрит в хаванче да си пусне ароматите и да не се усеща на парченца.Картофите се разбиват на пюре с малко бульон,например ако сервирам с риба (върви страхотно с бакалярос) използвам рибен бульон,горещ разбира се,а зехтина се прибавя на струйка при непрекъснато бъркане.Целта е след като постои малко, зехтина да не изплува отгоре, а да е хомогенна смес.Някои го предпочитат по-люто,така,че количеството на чесъна варира.Тая работа се върши с пасатора и се сервира топло! :yami: :facelick:

Е,след това не се препоръчва да излизате от вкъщи за няколко часа и никакви целувки :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2008 12:48 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Възхитена съм от този сос!!! :facelick:
Повечето сосове са на основата на мляко (сметана, смеси) или яйца (майонеза), или обработени домати, и рядко има рецепти за нещо по-различно, но този е просто фантастичен за моя вкус!! :ligi:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2008 1:38 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Този сос при нас го сервират в арабските ресторанти и закусвални,предимно към пиле и дюнер.Аз лично го знам от майстор който прави дюнери в арабски ресторант,плюс кисело мляко.,няколко лъжици.Аз слагам всичко на сурово ,без варените картофи разбира се, и разбивам добре на пасатора.Най вече го използвам към печено пиле.И вместо сол слагам някакъв вид от сорта на вегета,пикантина или кой каквото си харесва.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2008 2:04 pm Пет 



Аз го знам този сос, но с кисело мляко и малко майонеза. Иначе другите съставки са същите. Научих го от един дюнарджия.


  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2008 2:31 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Забравих за майонезата ,но тя се слага когато не ти достига зехтина.Понякога и аз съм го правила така.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB