Това се казва
скордаля(ударението на
я). От "скордо"-чесън.
Драги ми
Алеко,ще си позволя ле-е-кинко да доукрася дотук написаното.
Чесъна трябва да е стрит в хаванче да си пусне ароматите и да не се усеща на парченца.Картофите се разбиват на пюре с малко бульон,например ако сервирам с риба (върви страхотно с бакалярос) използвам рибен бульон,горещ разбира се,а зехтина се прибавя на струйка при непрекъснато бъркане.Целта е след като постои малко, зехтина да не изплува отгоре, а да е хомогенна смес.Някои го предпочитат по-люто,така,че количеството на чесъна варира.Тая работа се върши с пасатора и се сервира топло!
Е,след това не се препоръчва да излизате от вкъщи за няколко часа и никакви целувки