Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 1:16 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Юли, 2008 3:30 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
На пръв поглед не е нищо особено, но когато го опитах, страшно ми хареса.

Хубавото на този сос е, че е базов и може да с еизползва за основа за приготвяне на други сосове, като им се добавят гъби, маслини, аншоа и пр.

Продукти:

1 кутия (800 г) белени цели домати
5-6 главички шалот (ако няма, може да се замени с кромид лук, с по-сладък вкус)
1 морков
1 стрък селъри или резенче целина
1 малко клонче розмарин
3-4 големи листа салвия (градински чай)
зехтин за готвене
щипка захар
сол, пипер на вкус

Зеленчуците (лук, моркови и целина) се нарязват много наситно, но не се настъргват. Това става много лесно с голям и остър нож - всичко се нарязва на обикновени кубчета, след това се събира на купчинка и с ножа се минава отгоре няколко пъти в различни посоки.

След това зеленчуците се задушават леко със зехтин, като омекнат към тях се добавят доматите и салвията и розмаринът.

Много е важно доматите да останат цели, защото така сосът е по-малко кисел. Преди пасирах доматите преди да ги излея в тенджерата, но така сосът наистина става по-хубав.

Когато доматите заврат, сосът се посолява на вкус (трябва да е по-безсолно, колкото обичате, защото част от течността ще изври и тогава ще е прекалено солено).

Сосът се вари на слаб огън, като от време на време се разбърква. Когато стане готов, ще е гъст, а доматите ще се раздробят и ще има само леки бучици от тях.

Готовият сос се подправя с черен пипер на вкус и малко зехтин екстра върджин с наситен аромат.

Изваждат се розмарина и салвията и се поднася към паста или се изпозлва за приготвяне на други ястия. А може и просто да се топи с пресен селски хляб, намазан със зехтин и натъркан с чесън :ligi:

:pizza: Забележка: Ако към този сос се добавят малко домати от консерва, зехтин, майорана и риган, става сос за пица. Пицата се пече само с този сос и веднага, щом се извади от фурната, се поръсва с пармиджано на тънки люспи или прошуто, нарязано тънко като вестник. Не се допича, а се сервира веднага.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юли, 2008 4:04 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
благодаря за рецептата.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юли, 2008 6:07 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
biskvitka написа:
Много е важно доматите да останат цели, защото така сосът е по-малко кисел.


Биски, извинявай, аз днес съм тъпа, ама наистина ли само от варенето се разпадат до пюреобразно състояние доматите? Това звучи много трудоспестяващо :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юли, 2008 11:41 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ТеА75, моля :)

Пиле, разпадат се, но не до пюреобразно състояние, а стават на малки бучици.
Вкусът наистина е по-различен от този на предварително пасираните домати, много по-наситен е.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB