На пръв поглед не е нищо особено, но когато го опитах, страшно ми хареса.
Хубавото на този сос е, че е базов и може да с еизползва за основа за приготвяне на други сосове, като им се добавят гъби, маслини, аншоа и пр.
Продукти:
1 кутия (800 г) белени цели домати
5-6 главички шалот (ако няма, може да се замени с кромид лук, с по-сладък вкус)
1 морков
1 стрък селъри или резенче целина
1 малко клонче розмарин
3-4 големи листа салвия (градински чай)
зехтин за готвене
щипка захар
сол, пипер на вкус
Зеленчуците (лук, моркови и целина) се нарязват много наситно, но не се настъргват. Това става много лесно с голям и остър нож - всичко се нарязва на обикновени кубчета, след това се събира на купчинка и с ножа се минава отгоре няколко пъти в различни посоки.
След това зеленчуците се задушават леко със зехтин, като омекнат към тях се добавят доматите и салвията и розмаринът.
Много е важно доматите да останат цели, защото така сосът е по-малко кисел. Преди пасирах доматите преди да ги излея в тенджерата, но така сосът наистина става по-хубав.
Когато доматите заврат, сосът се посолява на вкус (трябва да е по-безсолно, колкото обичате, защото част от течността ще изври и тогава ще е прекалено солено).
Сосът се вари на слаб огън, като от време на време се разбърква. Когато стане готов, ще е гъст, а доматите ще се раздробят и ще има само леки бучици от тях.
Готовият сос се подправя с черен пипер на вкус и малко зехтин екстра върджин с наситен аромат.
Изваждат се розмарина и салвията и се поднася към паста или се изпозлва за приготвяне на други ястия. А може и просто да се топи с пресен селски хляб, намазан със зехтин и натъркан с чесън
Забележка: Ако към този сос се добавят малко домати от консерва, зехтин, майорана и риган, става сос за пица. Пицата се пече само с този сос и веднага, щом се извади от фурната, се поръсва с пармиджано на тънки люспи или прошуто, нарязано тънко като вестник. Не се допича, а се сервира веднага.