Понеже се похвалих, че съм постнал рецептата си за паста от хрян, а после установи, че това е било в някой друг мой живот, това хвърли в смут нежната ми душа.
За да не излезе, че съм излъгал, представям ви въпросната хрян-паста и като бонус,
една рецепта за червено цвекло с тази паста.
Аз съм много голям почитател на хряна.
Хряновите пасти, които се продават в България нямат нищо общо с действителността.
Много неприятно и достатъчно трудно е настъргването на достатъчно количество хрян, но резултатът напълно си заслужава.
Когато реша да направя паста от хрян, най-трудното винаги е настъргването.
Значи : По-голям корен от хрян (малките са по-хубави, но не са удобни за стъргане) се настъргва на много ситно ренде. Този процес е много мазохистичен, що сълзи и сополи се леят, да не споменавам...
Обаче пък прочиства и белите ти дробове и носоглътката.
След като извършим този титаничен труд, го разбъркваме с лимонов сок, сол, филия сух бял хляб, натопен в прясно мляко и леко изстискан, една кисела ябълка, също настъргана на много ситното ренде до пюре, захар, зехтин или олио.Всичко се разбива с вилица или домакинска тел за яйца, но не и с пасатор.
Това е т.н. хрянов сос.
Можеш да се сложи в бурканче в хладилника, има голяма трайност, разкошен е за супи от всякакъв вид.
За да се намали лютивината му, може част от него да се смеси със сметана или майонеза и така да се полее цвеклото.