Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:33 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
 Рецепта: Гръцки Бешамел
Сготвено на: 05 Окт, 2009 6:12 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Нужните продукти:
5 пълни лъжици брашно
4 пълни лъжици масло или 5 лъжици зехтин
1 литър прясно мляко
2 жълтъка
1 чаша настъргано твърдо сирене кефалотири или кефалогравиера
сол, черен пипер, индийско орехче (прясно смляно)

Затопляме в тенджера маслото да се разтопи на умерен огън или зехтина да се затопли. Добавяме брашното малко по малко, като бъркаме непрекъснато.
В отделен съд затопляме млякото. ПРодължаваме да бъркаме брашното, което е започнало да побелява и да завира около 2 мин. Дърпаме о огъня и сипваме на малки порции млякото, бъркайки непрекъснато и така докато поеме цялото количество. Пак слагаме на огъня, бъркайки с бързи движения. Постепенно сместта започва да се сгъстява. Бъркаме още малко и сваляме от огъня, след като достигне желаната гъстота.
Посоляваме на вкус, добавяме пипера и индийското орехче, жълтъците - докато е горещ соса. Накрая изсипваме и настърганото сирене- кефалотири.

Трябва да знаете - колкото повече стои на огъня, толкова повече се сгъстява. Ако стане на топчета, дърпаме от огъня, добавяме топло мляко и бъркаме непрекъснато, докато стане пак гладка смес.
Винаги ще постигнем добър резултат, ако всичките ни продукти имат същата умерена температура и бъркаме с бързи движения. В краен случай, ако стане на топчета се оправя и с миксер .


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Окт, 2009 9:35 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Shokolatina написа:
Винаги ще постигнем добър резултат, ако всичките ни продукти имат същата умерена температура и бъркаме с бързи движения. В краен случай, ако стане на топчета се оправя и с миксер .


:oops: Аз изобщо не разбрах кое му е "гръцкото" на този сос Бешамел...
Да не би да е кефалотирито?


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцки Бешамел
Сготвено на: 05 Окт, 2009 10:42 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
:lol: Ами просто не знам българския! :lol:
Тук за първи път опитах и приготвих Бешамел, приготвям го по тази рецепта и не мога да взема отношение по други рецепти. Това е.


 Profile  
 
 Рецепта: Гръцки Бешамел
Сготвено на: 06 Окт, 2009 3:10 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Shokolatina написа:
:lol: Ами просто не знам българския! :lol:
Тук за първи път опитах и приготвих Бешамел, приготвям го по тази рецепта и не мога да взема отношение по други рецепти. Това е.


Абе, то "български Бешамел" май няма, ама нейсе... :P
Ще се задоволим и с гръцки, като е толкова хубав и ти го хвалиш... :) :) :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB