БЪРЗ ПРИЯТЕН УНИВЕРСАЛЕН ДРЕСИНГ
==================================
Във времето на изобилието от пресни салати реших да ви опиша един дресинг, който правя и практикувам от доста години.
Много е приятен и пести много време. И става не само за салати, но и има почти универсална употреба там, където счетете за необходимо.
Рецептата е много проста - в малка бутилка от зехтин (250 мл.) с наливка наливаме 100 мм. зехтин екстра върджин. Изцеждаме сокът на 6 лимона и допълваме почти догоре бутилката със сок. Добавяме на върха на ножа захар.
Разбиваме чрез разклащане на бутилката или изливаме сместа в съдчето на пасатора или блендера и разбиваме сместа до хомогенизиране.
Обаче, по-нататък рецептата търпи няколко варианта, затова ще ви предложа и тях.
Първият вариант - към сместа добавяме 1 с.л. ситно нарязана левурда (див чесън) и разбиваме малко с пасатора, за да се наситни левурдата.
Вторият вариант - добавяме 1 с.л. ситно нарязан мечи лук или сибирски лук (имената и синонимите са много), също разбиваме с пасатора.
Трети вариант - настъргваме част от жълтата цитрусова част на кората на лимона и добавяме в сместа. Нарязваме на много ситно 1 с.л. магданоз и добавяме в сместа. Не разбиваме с пасатора.
И към трите варианта можете да добавите по малко настъргана кора от лимон. Няма да сгрешите...
Изсипваме хомогенизираният и овкусен дресинг в бутилчицата, отново разклащаме и съхраняваме извън хладилник (заради зехтина).
Когато правите всякакъв вид салата, просто наръсвате от бутилчицата толкова, колкото ви се иска и винаги ще имате чудесна на вкус и аромат салата.
Полезното в тази идея е, че можете да намалите повече от три пъти количеството на солта в салатата или въобще да минете без осоляване.
|