Тахината е един прекрасен дип, който лесно може да бъде объркан, и крайният резултат да е меко казано не особено вкусен. След 5 години живот в Египет, и многократни проби, постигнах една своя рецепта, която вече години радва мои приятели от цял свят (включително и Египтяни). Реших да я споделя тук с Вас.
продукти
тахина (таханова паста) 200гр
един лимон (или 2 лайма)
500гр кисело мляко
една зелена чушка
200мл вода
2 скилитки смачкан чесън
щтипка млян кимьон
щипка червен пипер
щипка лют пипер (пожелание)
щипка сол
2 супени лъжици квасена сметана (или маскарпоне) -> може и без тях
една чаена чаша галета
5 супени лъжици зехтин
в дълбока купа за миксер разбъркайте тахината с водата с една вилица
добавете всичките останали продукти БЕЗ галетата и зелената чушка, и разбъркайте добре с телена бъркалка, или най-бързо с миксера за 1 минута.
зелената чушка става най-добре когато е пастирана на сос, (но може да се нареже на много ситни парченца с ножа) добавете я, както и галетата, тях ги слагайте на око, в зависимост от гъстотата предпочитана от вас, като отчитате, че след часове галетата ще поемат и ще стане още по-гъста тахината.
може да се яде веднага с затоплен или препчен арабски хляб, придрижено от прясно нарезани на пръчици чушки, моркови, и краставици.
Прекрасен ордьовър!
да Ви е сладко!