Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:13 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
 Рецепта: Сос Ткемали
Сготвено на: 20 Юни, 2010 6:54 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ТКЕМАЛИ
=========

За наш късмет, освен в Грузия, въпросните жълти сливи Ткемали, растат единствено в България. Има и един друг вид - отвън тъмновиолетови, а отвътре - червеникави, също кисели, с тази специфична киселина, която имат единствено джанките. :)

Сливите Ткемали, които са в основата на този невероятен грузински сос при всички случаи могат да бъдат заместени от най-обикновени кисели джанки.

[usmihvam se]Убеден съм, че около вас има поне няколко такива дръвчета, които никой не ги бере, защото са безумно кисели...
Е, точно такива ви трябват. :)

Под учудените погледи на кварталните клюкарки си набирате един килограм джанки от едно такова дръвченце. И си правите толкова известното и екзотично Ткемали без всякакви проблеми и всички ваши познати кулинари и гурмани люто ви завиждат за което... :P

Значи, рецептата за Ткемали, най-общо казано, е следната:

1 кг. кисели джанки
1 пресна червена люта чушка (може и повече, ако обичате люто)
1 глава чесън
4 ч.л. сол
половин връзка копър
стръкче мента
2-3 листенца пресен джоджен


За сведение: В класическото Ткемали задължително се използва подправката Омбало или Блатна мента, но обикновената мента плюс джоджена вършат абсолютно същата работа...

Ако имате приставка за варене на пара, можете да си спестите много труд и време.
В тенджера наливате чаша вода, слагате приставката и отгоре насипвате всичките сливи.
Оставяте да заври и да поври под капак поне 15 мин. или почти до привършване на водата.
Оставяте да поизстинат и притривате през гевгир или сито, за да отделите семките и люспите от месестата част.
Получавате една гъста, лепкава и пикантно-кисела маса.
Ако нямате такава приставка, просто заливате сливите с толкова вода, че едва да ги покрие и варите петнайсет минути.
Отново притривате, но получавате по-водниста маса, която ще се наложи малко да поизпарите.
Поставяме притритата маса в тенджерка, добавяме солта, нарязаната на ситно люта чушка, ситно нарязаните копър, мента и джоджен и варим при непрекъснато бъркане 5 мин. от завирането.
След като поизстине, добавяме намачканите с малко от солта скилидки чесън и 1 ч.л. хубав силен ябълков оцет.
Прехвърляме сместа в блендер и правим всичко на хомогенен сос.
Затваряме в бурканче и съхраняваме в хладилника.
Този невероятен сос можете да използвате за всякакви меса или за добавяне като подкиселяващо-ароматизираща подправка в почти всички супи.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB