Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:39 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 29 Фев, 2012 12:11 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Не знам да има правило да се качват само авторски рецепти. Ако е така аз моментално ще се самоизключа, тъй като не съм никакъв автор, нямам претенциите да съм такъв, не създавам нови рецепти и изобщо не творя.
Истина е, че ако се публикува чужда рецепта трябва да се посочи източника по някакъв начин, защото наистина е некоректно.
И е добре човек да е пробвал рецептата, но не съм разбрала да е чак задължително.

Е, ако човек не е пробвал дадена рецепта и не е убеден в качествата й, какво основание има да я презентира пред много хора и то в кулинарен форум? Само защото му харесва названието, или състава?
Това е абсолютен нонсенс, извинявай, Маце...
Ако нямаш дадености да твориш, то поне можеш (и си го правила!) винаги да напишеш - направих тази и тази рецепта и много ми хареса, затова ви я представям с или без мои добавки и трансформации.
Така е коректно, нали?
Но да направиш един твърде слаб превод на рецепта от Интернет и да го публикуваш с единствената цел да погъделичкаш Егото си, това лично на мене не ми харесва...
Има и трябва да има морал и спазване на Нетикета при публикуване във форуми и клубове, независимо с каква насоченост са. Имаш ли нещо против това?


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Фев, 2012 10:09 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Готин, моето и твоето мнение изобщо не си противоречат. Аз не бих пуснала рецепта, която не съм пробвала, а ако посоча такава по-скоро ще е във форумите "Търси се...", "дъра-бъра" и прочие.... и то с цел да науча нещо повече. Но хора всякакви - може така да получават информация за рецептата, макар и по не много галантен начин.За източниците и аз съм категорична - публикуваш ли чужда рецепта си трябва информация за автора. Мисълта ми беше, че тук не се качват само авторски рецепти, защото много хора влизат във форумите за да научат как се правят известни и много популярни ястия, като шкембе чорба например. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Мар, 2012 1:34 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Готин, моето и твоето мнение изобщо не си противоречат. Аз не бих пуснала рецепта, която не съм пробвала, а ако посоча такава по-скоро ще е във форумите "Търси се...", "дъра-бъра" и прочие.... и то с цел да науча нещо повече. Но хора всякакви - може така да получават информация за рецептата, макар и по не много галантен начин.За източниците и аз съм категорична - публикуваш ли чужда рецепта си трябва информация за автора. Мисълта ми беше, че тук не се качват само авторски рецепти, защото много хора влизат във форумите за да научат как се правят известни и много популярни ястия, като шкембе чорба например. :)

Съгласен съм с тебе, малко преекспонирах с авторството, може би, защото в повечето случаи публикувам авторски рецепти...
Но, явно нямаме спор, че елементарното уважение към чуждия труд изисква споменаването на автора, което понякога е много трудно доказуемо, или мястото, откъдето е взета рецептата.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB