Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:06 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 15 Май, 2005 5:30 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Май, 2005 6:31 pm Съб
Мнения: 1
Става много лесно по следният начин: Две яйца в буркан от 400 мл, върху тях изливаш олио- до около 2 см от ръба на буркана, най- отгоре се слага сол, лимонтузу. Взимаш пасатора, слагаш го на дъното на буркана и включваш, като бавно издърпваш ножа нагоре. Става за около 1 минута. Надявам се, че съм го обяснила разбираемо. Успех! Ако стане по- рядко- прибави още малко олио- и по същия начин...


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Май, 2005 8:15 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Шаня, точно така я правя, но само с едно яйце :egg:. Тя става една мазна, рядка... Благодаря ти :flow:, следващия път ще е по твоя начин!
(Яйцата трябва ли да са със стайна температура, или може и от хладилника? :oops:)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Май, 2005 9:52 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Дек, 2004 3:45 pm Сря
Мнения: 7
Майка ми правеше така майонезата-на 1 жълтък слагаше 1 кафена чашка олио.Жълтъка се разбива и на струя се прибавя олиото.Зада не е мазна майонезата се прибавя цедено кисело мляко,може и малко лимонов сок-да е киселичка.
Дано да съм обяснила добре.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Май, 2005 12:56 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
По този начин с буркана и Мама правеше навремето майонеза, ама слагаше целите яйца - заедно с белтъците ставаше по-пухкава. Единствено знам, че се "захваща" по-трудно, когато и белтъците са вътре. Но със съвременните блендери, пасатори и други бързооборотни разбивачки - мисля, че няма да има проблем.
Аз така разбивам други майонези - не с яйца.... ;) абе, в буркан много хубави неща стават! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Май, 2005 1:09 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Надя написа:
...Аз така разбивам други майонези - не с яйца.... ;) абе, в буркан много хубави неща стават! :P

:plz: Какви са тези други майонези? Опитвам се да огранича яйцата, та ще ми бъде интересно...


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Май, 2005 3:51 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Моята рецепта също не се различава много от горните, но аз ще си кажа:

Основната е - 1 прясно яйце, 200 мл. олио щипка сол, 1-1 [sup]1[/sup]/[sub]2[/sub] с.л. оцет или по-добре лимонов сок. Към основните съставки вече си я обогатявам с чесън, горчица, магданоз, копър, даже веднъж и оцет балсамико, зависи с какво ще я поднасяш. Технологията е същата както Шаня вече е обяснила.. :)

Успех!

А, и яйцето ми винаги е на стайна температура! Така ме учил мъжът ми .. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB