Ето и любимата ми модификация на сос "Морне". Много подхожда на зеленчуци варени на пара като броколи, брюкселско зеле, карфиол...
Сос Морне
Необходими продукти:
- 40 гр брашно
- 40 гр масло
- 600 мл пр. мляко
- 75 гр грюер
- 25 гр прмезан
- сол
-------
до тук с оригинала, аз му прибавям 3-4 с.л. сметана, индийско орехче и черен пипер и 2-3 с.л. лимонов сок.
Приготвя се като бешамел ,като след като се свали от огъня се добавят сирената(предварително настъргани) ,сметаната и подправките..Сервира се задължително топъл.
Опитайте да замените обикновенната заливка за мусака с този сос, настържете отгоре малко кашкавал-сигурна съм, че резултатът ще е повече от задоволителен.