Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:30 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 10 Юли, 2004 3:37 pm Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Кой знае защо пренебрегнахме тези неотменими придружители на добрата храна. Само vegetarianec и Raza се сетиха да пишат за диповете. Светът на сосовете е богат и в буквалния смисъл разноцветен. Професионалистите знаят стотици рецепти и въпреки това постоянно създават нови. Като най-големи майстори на сосовете /и с право/ се славят французите. Духовитият и също толкова циничен Talleyrand твърдял, че "Англия разполага с 3 соса и 360 религии, а Франция само с 3 религии, но с 360 соса".
Французите са отличили два основни "соса-майки" - бял сос /на основата на светла запръжка/ и кафяв сос /с тъмна запръжка/, които стават извор на безброй рецепти за сложни сосове, все по-често без никаква запръжка, но с прибавка на сметана, олио, вина и концентриран алкохол.
Велик гений на сосовете е бил Antoine Careme /1784-1833/, който въвел употребата на сосове, събрани от различни национални кухни. Въпреки че наименованията им съвпадат с регионалния им произход, в крайна сметка те всъщност са плод на френското кулинарно майсторство.

Ще бъде много интересно да изпробваме класически сосове, които знаете или ваши авторски рецепти.

Французите наричат приготвянето на сосове "поезията на кухнята"... :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB