Кой знае защо пренебрегнахме тези неотменими придружители на добрата храна. Само vegetarianec и Raza се сетиха да пишат за диповете. Светът на сосовете е богат и в буквалния смисъл разноцветен. Професионалистите знаят стотици рецепти и въпреки това постоянно създават нови. Като най-големи майстори на сосовете /и с право/ се славят французите. Духовитият и също толкова циничен Talleyrand твърдял, че "Англия разполага с 3 соса и 360 религии, а Франция само с 3 религии, но с 360 соса".
Французите са отличили два основни "соса-майки" - бял сос /на основата на светла запръжка/ и кафяв сос /с тъмна запръжка/, които стават извор на безброй рецепти за сложни сосове, все по-често без никаква запръжка, но с прибавка на сметана, олио, вина и концентриран алкохол.
Велик гений на сосовете е бил Antoine Careme /1784-1833/, който въвел употребата на сосове, събрани от различни национални кухни. Въпреки че наименованията им съвпадат с регионалния им произход, в крайна сметка те всъщност са плод на френското кулинарно майсторство.
Ще бъде много интересно да изпробваме класически сосове, които знаете или ваши авторски рецепти.
Французите наричат приготвянето на сосове "поезията на кухнята"...