Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:29 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 24 Дек, 2005 11:19 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Диетата се прилага при различни форми на запек (констипация), като атоничен, спастичен, механичен и др. в хроничния и изострен стадий на заболяването.
Предназначението на диетата е да съдейства за възстановяването на нарушената функция на червата и на другите храносмилателни органи.

Калорийната стойност на храната е във физиологични граници: белтъчини - 90 - 100 г, мазнини - 100 г, въглехидрати - 350 - 400 г.

Храната трябва да бъде разнообразна и богата на витамини и минерални соли.

Подборът на хранителните продути е в зависимост от констипацията:

при атоничен запек (намалена перисталтика и мързеливи черва) се препоръчва храна, богата на целулоза и баластни вещества, като зеленчуци и плодове с по-груба целулоза, пълнозърнест хляб, ферментирали напитки и др. В храната се включват по-големи количества мазнина и концентрирани въглехидрати.

При спастична форма на запек се приема храна без груба целулоза и дразнещи вещества. В ежедневното меню се застъпват повече мазнини и концентрирани въглехидрати (сладка, конфитюри, мед и др.), както и фермрнтирали напитки.

Яйцата и при двата вида запек действат индивидуално.

Целесъобразно е приемането на по-големи количества течности - до 1,5 л дневно.
Сутрин на гладно се препоръчват студени - при атоничен запек - сладки напитки, пресни зеленчукови сокове (от картофи, зеле), отвара от сини сливи, кайсии, вода с мед или сладко от рози, зеленчукови и плодови салати и др.
Желателно е преди сън да се приемат леко ферментирали напитки, като боза, айран и др. При някои болни се получава добър ефект и от студено подсладено прясно мляко, от храни, подсладени със сорбит.

ПРИ АТОНИЧЕН ЗАПЕК
Набор от хранителни продукти
1.Мляко и млечни продукти
Разрешени: всички видове, включително и сладолед. В ограничено количество са само саламуреното сирене и кашкавалът.
2.Месо, птици, риба и яйца
Разрешени: всички видове.
3.Хляб, зърнени храни, хлебни и тестени изделия
Разрешени: пълнозърнест, ръжен, типов и хляб Добруджа, маслени бисквити, виенски кифли, бишкоти, жито и др.
Забранени: ориз, сухар, препечен хляб.
4.Захар и захарни изделия
Разрешени: захар, мед, конфитюр, мармалад, сладко, сорбит.
Забранени: шоколад.
5.Мазнини
Разрешени: прясно масло, сметана, слънчогледово масло, зехтин, свинска мас, сланина, майонеза.
Забранени: лой.
6.Зеленчуци и варива
Разрешени: картофи, моркови, домати, пиперки, краставици, зелена салата, маруля, ряпа, червено цвекло, целина, тиквички, зелен фасул, грах, грах, алабаш, спанак, лапад, лобода, зеле (прясно о кисело), бмя, карфиол, сини домати, репички, гъби, лук (чесън, кромид и праз), туршии, зрял фасул, леща, грах, соя.
7.Плодове
Разрешени: грозде, круши, кайсии, сини сливи, дини, череши, малини, пъпеши, фурми, смокини, къпини, грейпфрут, стафиди, портокали, мандарини, ябълки, ягоди, праскови, орехи, бадеми, фъстъци.
Забранени: мушмули, лимони, боровинки, вишни, дренки, нар.
8.Подправки
Разрешени: всички видове.
9.Напитки
Разрешени: чай от липа, жълт кантарион, лайка, билки, кафе Инка, газирани напитки, ферментирали боза и айран, бира и др.
Забранени: силен черен чай, какао.

Технология на приготвяне на храната
Ястията се приготвят чрез варене, печене във фурна, на плоча, на скара, задушаване, пържене и др.

ПРИ СПАСТИЧЕН ЗАПЕК
Набор от хранителни продукти
1.Мляко и млечни продукти
Разрешени: всички видове, включително и сладолед. В ограничено количество са само саламуреното сирене и кашкавалът.
Забранени: пикантни сирена с остри подправки.
2.Месо, птици, риба и яйца
Разрешени: месо - всички видове, риба - всички видове, птици - всички видове, субпродукти - всички видове, месни продукти - шунка, пресен салам, кренвирши, яйца.
Забранени: солени пикантни месни и рибни консерви, пастърма, саздърма, пушени меса и сухи салами.
3.Хляб, зърнени храни, хлебни и тестени изделия
Разрешени: пълнозърнест, ръжен, типов и хляб Добруджа, маслени бисквити, виенски кифли, изделия от многолистно тесто и др.
Забранени: ориз, сухар, препечен хляб.
4.Захар и захарни изделия
Разрешени: захар, мед, конфитюр, мармалад, сладко, сорбит.
Забранени: шоколад.
5.Мазнини
Разрешени: прясно масло, сметана, слънчогледово масло, зехтин, свинска мас, сланина, майонеза.
Забранени: лой, сланина.
6.Зеленчуци и варива
Разрешени: картофи, моркови, домати, пиперки, обелени настъргани краставици, зелена салата, маруля, червено цвекло, целина, тиквички, зелен фасул, грах, грах, алабаш, спанак, лапад, лобода, зеле (прясно о кисело), карфиол, зрял фасул, леща, грах, соя - пасирани.
Забранени: лук (кромид, праз и чесън), репички, ряпа, сини домати.
7.Плодове
Разрешени: сурови - обелени и настъргани ябълки, пъпеш, диня, портокали, мандарини, грейпфрут;
сокове, пюрета, и компото от круши, кайсии, праскови, дини, череши, малини, ягоди, къпини, сини сливи, грозде и др.
Забранени: мушмули, нар, лимони, боровинки, вишни, дренки.
8.Подправки
Разрешени: магданоз, чубрица, ким, доматено пюре, сладък червен пипер, канела, ванилия.
Забранени: лютив червен пипер и лютиви пиперки, хрян.
9.Напитки
Разрешени: отвара от шипки, чай от липа, жълт кантарион, лайка, билки, кафе Инка, газирани напитки, ферментирали боза и айран, бира и др.
Забранени: силен черен чай, какао.

Технология на приготвяне на храната.
Ястията се приготвят чрез варене, печене на скара, задушаване. Изключват се панираните и пържените храни, както и запържването на храните.

Приемането на храната да става 4-5 пъти дневно, като температурата и е е по възможност по-ниска.
Периодично (един път седмично или 2-3 дни последователно) да се включват в менюто плодово-зеленчулови дни.

При атонична форма на запек се приемат зеленчуци и плодове с по-груба целулоза, а при спастична форма се препоръчват картофени дни, съчетани с мляко и зеленчуци с по-фина целулоза.

От: Х.Боева, Д,Хубанова, Л.Петров, Я.Джамбазова.
Сборник рецепти за диетични ястия за заведенията за обществено хранене и лечебно профилактичните заведения.
С., 1984


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Дек, 2005 12:40 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Леле, Бисквитке! Като гледам кога си писала това, се чудя толкова ли бързо изпапахте всичко и раздадохте подаръците! :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Дек, 2005 1:24 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ние вечеряме рано (на Бъдни вечер трябва да е с първата звезда, ама твоят приятел се забави в църквата), пък и подаръците ще раздаваме днес :P.
[hide]Ще се опитам да набера още няколко диети, преди да върна книгата на щастливите й собственици, да се радва Еднокракият Канибал :mrgreen: [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Окт, 2007 12:08 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2007 6:22 pm Пон
Мнения: 6
Преди години страдах от запек, не знам какъв вид :)

Обаче го излекувах, просто си го поставих за цел. Забелязах, че добре ми се отразява всякаква форма на движение - вървене, аеробика, фирнес - особено упражнения за корема.

Тогава ограничавах храни като ориз и банани и гледах всеки ден да ям плод, който размърдва перисталтиката - ябълки, грозде, кайсии (сушените правят чудеса).

За спешни случаи може да се ползва зелева чорба :P , сега когато нямам такива проблеми ми действа супер бързо, а е толкова вкусна, мога да изпия цял литър, лошото е че вече нямам запек и действието е супер прочистващо :lol:

Като цяло, ако се спре сладкото и пърженето и се ядат плодове на гладно и се добавят упражнения и след 1 месец няма запек.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Мар, 2008 7:06 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Освен наблягането на зеленчуците, плодовете и течностите, има някои бързи решения за случайните дни на запек (когато пропуснете ден): киви или ягоди на гладно, както и сместа, която до момента винаги е давала резултата в рамките на 15-30 мин. - 150 гр. кисело мляко (Активия има някои предимства) смесено с 2 с.л. овесени или пшенични трици. Сместа се оставя да престои 2-3 мин. след което се изяжда. Прави се на гладно и никак не е лошо. Може да замени сутрешната закуска ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Мар, 2008 8:12 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Meg написа:
Освен наблягането на зеленчуците, плодовете и течностите, има някои бързи решения за случайните дни на запек (когато пропуснете ден): киви или ягоди на гладно, както и сместа, която до момента винаги е давала резултата в рамките на 15-30 мин. - 150 гр. кисело мляко (Активия има някои предимства) смесено с 2 с.л. овесени или пшенични трици. Сместа се оставя да престои 2-3 мин. след което се изяжда. Прави се на гладно и никак не е лошо. Може да замени сутрешната закуска ;)


Meg, тази комбинация с млякото и триците си я ядях по едно време на закуска (преди да установя, че млякото всъщност ми създава проблеми) и да кажа, че ефект нямаше такъв. А аз от поне 6 години нямам проблеми със запека, но ги реших с някакво измислено лекарство, което няма да спомена поради риск от изхвърляне.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Мар, 2008 11:59 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Всеки огранизъм реагира различно на храни и диети, така че за един сватба, за друг - брадва.

Споменаването на лекарство би било безотговорно (за непубликуването на името на което, благодаря), защото все пак не сме лекарски форум. А, ние българие много обичаме да се самолекуваме.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Мар, 2008 5:44 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
MR.LAZY написа:
А, ние българие много обичаме да се самолекуваме.


Ми, специално за лечението на запек съм склонна да се самолекувам след като ми предложиха да ме оперират преди много години.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Мар, 2008 12:06 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
"Рънътъ праи борбътъ" беше казал някой преди време по съвсем друг повод, но за запека важи с пълна сила :) И наблягането е именно върху храната, не разни илачи, че те винаги имат странични ефекти и противопоказания. Аз лично изпитвам голяма завист към повечето мъже, които едно капочино, една боза или плодове с кисело мляко ги прокарват за минути! При мен дори сините сливи не действат, но пък други неща (като споменатото вече) вършат същата работа. Споменах го като възможно решение на спорадични проблеми, а не на дългомесечни такива. За по-сериозните се изисква значително преразглеждане на хранителния режим и евентуално консултация с диетолог.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Мар, 2008 7:31 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Мар, 2008 6:53 pm Пон
Мнения: 4
Важно е да се приема хранителни продукти с високо съдържание на целулоза (така наречения вестник :) ) стига да нямаш проблеми със стомаха.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB