РЕЗЮМЕ НА УДАРНИЯ РЕЖИМ
През този период, чиято продължителност може да варира между един и десет дни, имате право да приемате всяка от осемте категории храни, изброени по-долу. От тези осем категории можете да консумирате колкото желаете, без никакво ограничение и по което и да е време на деня. Свободни сте и да смесвате храните. Така че директивата е проста и не подлежи на обсъждане: всичко, фигуриращо в долния списък, ви принадлежи, останалото го забравете, като знаете, че в съвсем близко бъдеще то ще е изцяло на ваше разположение. Постни меса: телешко, говеждо, конско (с изключение на рибицата и котлетите на говеждото) на грил или печени без мазнина. Дреболии: телешки и говежди черен дроб, бъбреци и език (върхът), пилешки дробчета. Всякакви риби - тлъсти, постни, бели, сини, сурови или печени. Всички морски дарове (ракообразни и миди). Всички птици (с изключение на патицата) без кожата. Шунка олекотена, пуешки, пилешки и постни свински колбаси. Яйца. Обезмаслени млечни продукти. Литър и половина вода. Добавки: кафе, чай, билкови отвари, оцет, ароматични треви, подправки, корнишони, лимон (не като напитка), сол и горчица (умерено).
Извън тези добавки и осемте големи категории нищо друго. Всичко останало, всичко, което не е изрично упоменато в горния списък, е забранено през сравнително краткия период на ударния режим. Съсредоточете се върху разрешеното и забравете останалото. Разнообразявайте храната си, комбинирайте позволените храни според вкуса си и не забравяйте, че изброените в списъка храни са изцяло и безрезервно ваши.
СМЕСЕН ПЕРИОД - РЕЖИМ НА ЧИСТИ БЕЛТЪЧИНИ, РЕДУВАЩИ СЕ С БЕЛТЪЧИНИ + ЗЕЛЕНЧУЦИ
След края на ударния период започва смесеният период, който трябва да ви доведе до целта - желаното тегло. Този период се състои от два режима: режим на белтъчини + зеленчуци и режим на чисти белтъчини, които се редуват, докато се постигнат жадуваните килограми. Дотук описахме подробно режима на чистите белтъчини. Да видим сега какво представлява режимът белтъчини + зеленчуци. И тук, както през ударния период, ритъмът на редуването не е неизменен, а се нагажда към всяка ситуация и към всеки случай в зависимост от обстоятелствата, които ще опиша в тази глава. Но най-разпространеният и най-ефикасен модел е редуването през 5 дни - 5 дни със зеленчуци, после 5 дни без зеленчуци. В края на ударния режим, през който сте консумирали храни с високо съдържание на протеини, особено когато това е траяло 5 дни, отсъствието на една категория храни се усеща особено остро - категорията на зелените зеленчуци и на суровите зеленчуци. Сега е моментът да ги въведете. За да бъда съвсем ясен, ще уточня: всичко, което е било позволено при режима на чистите белтъчини, ви е позволено и след него, що се отнася до количеството, часовете и смесването. Не правете понякога допусканата грешка да приемате само зеленчуци и да се откажете от протеините.
РАЗРЕШЕНИ И ЗАБРАНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
От тук нататък плюс протеиновите продукти имате право на сурови или варени зеленчуци, които също можете да приемате в каквото количество желаете, в който и да е час на деня и в каквато комбинация ви се прииска. Позволено ви е да консумирате домати, краставици, репички, спанак, аспержи, праз, зелен фасул, зеле, гъби, керевиз, копър, всички видове салати, включително от ендивия, салатно цвекло, патладжан, тиквички, чушки, дори моркови и цвекло, стига да не е на всяко ядене. Забранени са нишестените зеленчуци: картофи, ориз, царевица, грах, бакла, леща, боб, нахут. Без да забравяме авокадото, което някои хора взимат за зелен зеленчук, а то е плод, при това много мазен плод. Артишокът и козята брада, които са нещо средно между зелен зеленчук и нишестен зеленчук, също трябва да се избягват, тъй като не могат да се ядат в същото неограничено количество като другите зеленчуци.
КАК ДА ПРИГОТВЯМЕ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ?
В сурово състояние
Стига червата ви да толерират суровите зеленчуци, винаги е за предпочитане да консумирате пресните зеленчуци, без да ги варите, за да запазите витамините им. Проблемът с подправянето. Въпреки невинния им вид подправките за салата са един от големите проблеми на диетите за отслабване. И наистина, за много хора суровите зеленчуци и салатите представляват самата основа на диетичното хранене, основа, бедна на калории и богата на влакна и витамини. Което е точно така, стига да не забравяме с какво заливаме тази прекрасна съвкупност от качества. Да вземем един прост пример. В една салатиера, съдържаща две хубави марули или ендивия и две супени лъжици олио, има 20 калории, доставени от салатата, и 200, доставени от мазнината, с което се обяснява провалът на толкова салатени диети.
Редно е също да се разсее едно недоразумение, свързано със зехтина. Това митично олио, символ на средиземноморската цивилизация, е единодушно признато за приятел и закрилник на сърдечносъдовата система, но от това то не става по-бедно на калории от другите видове олио на пазара. Поради всички тези причини през смесената фаза на плана Протал е много важно да не се прибавя към салатите каквото и да е трапезно олио.
Сос винегрет с парафиново масло Това е най-доброто решение, стига да не ви притеснява хроничната диария. Парафиновото масло има две големи предимства: то не съдържа нито една калория и смазва чревния тракт. Така че каквото и да чуете за него, не му обръщайте внимание - употребата му, дори да е дълготрайна, няма да ви създаде проблеми. Единственият му недостатък е разхлабителният му ефект. Така че внимавайте с дозировката. За да олекотите това трапезно олио, пригответе соса за салатата по следния начин: една доза парафиново масло, една доза газирана вода, една доза горчица и една или две, според вкуса, дози оцет.
Изберете качествен оцет, като например винен оцет, балсамов оцет и особено малинов оцет, който е най-подходящ за този вид сос, защото е едновременно кисел и с плодов аромат. Трябва да се знае, че оцетът е подправка, която може да играе голяма роля в отслабването. Отскоро е известно, че човекът долавя четири универсални вкуса: сладко, солено, горчиво и кисело, и че оцетът е единствената подправка, която му доставя усещането за кисело.
От друга страна някои скорошни изследвания са доказали и голямото значение на вкусовите усещания за заситата. Днес се знае например, че някои подправки с много силен вкус, като карамфилът, джинджифилът, анасонът, кардамомът, предизвикват мощни усещания, които се регистрират от хопоталамуса - мозъчният център, командващ засищането. Затова е много важно да използвате възможно най-широка гама от подправки, за предпочитане в началото на яденето, и да се опитате да свикнете с тях, ако по начало не сте любител.
Сос от кисело мляко или извара На тези, които не биха се решили да използват парафиново масло, препоръчвам да си приготвят вкусен и естествен сос от олекотен млечен продукт. Изберете натурално кисело мляко, което е по-мазно от обезмасленото и съвсем малко по-калорично. Добавете една гладка супена лъжица горчица и разбийте, както се разбива майонеза, докато се полуци гъста маса. Добаветв малко оцет, сол и черен пипер.
Като варена гарнитура
Сега е моментът да използвате зелен фасул, спанак, праз, всички видове зеле, гъби, керевиз. Тези зеленчуци могат да се сварят или, което е по-добре, да се приготвят на пара, за да се запази максимално количество витамини. Можете да ги запечете на фурна в соса от месото или от рибата и да си хапнете морски костур, златна рибка с домати или зеле, пълнено с говежда кайма. Накрая печенето във фолио има голямо предимство да запазва и вкуса, и хранителната стойност, особено що се отнася до рибата и по-специално сьомгата бърху постелка от праз или кьопоолу. Въвеждането на зеленцуци след протеиновия период внася свежест и разнообразие в първоначалния ударен режим, като го прави по-лесен за спазване и по-приятен. През този втори период е практично да започвате яденето с добре подправена салата, богата на цветове и вкусове, или вечер и през зимата със супа, после да преминете към ястието с месо или риба, задушени с уханни зеленчуци.
РАЗРЕШЕНО КОЛИЧЕСТВО ЗЕЛЕНЧУЦИ
По принцип количеството не е ограничено. Препоръчвам все пак да не се преминават границите на здравия разум само, защото няма ограничение. Познавам пациенти, които се настаняват пред чудовищно количество мешана салата и дъвчат, без да са гладни, както се дъвче дъвка. Внимавайте с това изкушение, зеленчуците не са толкова безобидни, яжте докато задоволите глада си, но не повече. Това предупреждение впрочем не отменя принципа за количествена неограниченост, който лежи в основата на принципа Протал. Колкото и да погълнете ще продължите да слабеете, но по- бавно. По този повод трябва да ви предупредя за една честа реакция, която се наблюдава при прехода от ударния режим към подобрения със зеленчуци протеинов режим. Много често през първата фаза отслабването е било светкавично, а после с въвеждането на зеланчуците, кантарът сякаш замръзва и стрелката спира да слиза, дори като че ли леко се покачва. Не се безпокойте, не сте сбъркали пътя. Какво всъщност става? През ударната фаза ограниченото само до белтъчини хранене дава тласък на мощен хидробежен ефект, които не само се стопява резервните мазнини, но и прогонва голямо количество застояла в организма вода. Точно този двоен ефект обяснява значителния спад в теглото. Но щом зеленчуците се прибавят към белтъчините, изкуствено прогонената вода отново насища тъканите, което пък обяснява неразбираемия застой. Истинската загуба на тегло, свързана с топенето на мазнините, продължава, макар и намалена от въвеждането на зеленчуците, но тя е скрита зад водата. Малко търпение - щом дойде редът на протеиновия режим, водата отново ще бъде изхвърлена и ще открие истинското ви тегло. Знайте все пак, че през смесения период, който ще продължи, докато постигнете желаното тегло, главната роля ще се изпълнява винаги от режима „белтъчини без зеленчуци". Така че не се учудвайте, когато забележите, че теглото ви спада стъпаловидно - скача надолу с чистите белтъчини и се задържа на едно място със зеленчуците.
РИТЪМ НА РЕДУВАНЕТО
След силния начален тласък, даден ви от режима на чистите белтъчини, отговорността за постигането на желаното тегло пада върху смесения режим, който ще се заеме със същинското отслабване. Ритмичното въвеждане на зеленчуците силно намалява ефекта на чистите белтъчини и придава на този втори режим синкопиран вид както в организацията на храненето, така и в постигането на резултатите. И наистина, през идващите седмици теглото ще намалява, когато се консумират чисти белтъчини, на които организмът не може да се противопостави, а щом се появят зеленчуците, тялото ще си възвръща контрола над положението и ще се съпротивлява колкото може. В резултат ще наблюдавате ускорение, прекъсвано от паузи, поредица от завоевания, последвана от почивка, като всичко това все пак ще ви води към целта.
Какъв ритъм трябва да има редуването? Най-ефикасният и който най-добре съответства на психологическия профил на дебелия човек, е ритъмът 5/5 - пет дни режим на чисти протеини, пет дни смесен режим на протеини и зеленчуци. Не е много лесно да се приложи, но решилият да действа дебел човек най-парадоксално обича трудностите, стига да го водят в желаната посока. Истината е, че този ритъм дава най-добри резултати. Друго решение е ритъмът 1/1 - един ден чисти протеини, един ден протеини плюс зеленчуци. Това редуване е най-подходящо за наднормено тегло, не надвишаващо десет килограма, или за хора, неспособни на по-продължителни усилия. То може да се приложи и след период на ритъм 5/5 за почивка. Има и трето решение за неголямо наднормено тегло - ритъмът 2/7 - два дни чисти протеини, седем дни протеини, съчетани със зеленчуци. Вариант на 2/7 е 2/0, тоест два дни чисти протеини седмично и пет дни нормално хранене, но без прекаляване. Този режим и този ритъм подхождат най-добре на жени с целулит, които често са слаби в горната част на тялото - бюст, лице, и са много закръглени в ханша и бедрата. Ритъмът 2/0 позволява, особено ако съчетан с локални манипулации (мезотерапия), да се улучат най-добри локални резултати, като се щади горната част на тялото.
КАКВА ЗАГУБА НА ТЕГЛО ДА ОЧАКВАТЕ?
Когато свръхтеглото е много голямо, двайсет килограма и повече, не е лесно да се определи колко килограма се свалят за една седмица, но опитът показва, средният спад е от един килограм. През първата половина на режима се отслабва обикновено малко повече, което прави към килограм и половина, така че първите десет килограма се свалят за около два месеца. След двата месеца теглото започва да спада по-плавно, тъй като се задвижва метаболичен защитен процес, който ще опиша подробно, когато стигна до режима на запазване на резултатите - третата фаза на плана Протал. Кривата се задържа известно време на около килограм седмично, после слиза под психологическата граница от един килограм, с някои периоди на застой в моменти на отпускане или при жените по време на предменструалния синдром. Трябва да знаете, че организмът приема без много съпротива свалянето на първите килограми, но реагира по-силно, когато запасите му започнат да се изчерпват. На теория това би трябвало да е моментът да засилите още повече режима. Но на практика често става точно обр
|