Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:06 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 24 Авг, 2007 2:09 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Списъкът (Източник: The Coeliac Society) съдържа основните източници, но не и техните производни. Пускам го тук, тъй като много хора (според изследвания до 1 на 300) развиват непоносимост към глутена, и то най-вече между 30 и 45 г. :evil: , и само при по-малко от 1/3 от тях симптомите са достатъчно остри, за да ги отведат директно при лекар, а останалите просто страдат от различни неразположения без ясна причина.
Тъй като основните източници влизат в състава на невъобразим брой хранителни артикули, най-добре е да се четат етикетите, а при съмнение - да не се купува.
Не винаги от обявеното съдържание може да се разбере, дали продуктът съдържа глутен. Пшенично брашно често се използва за улесняване на преминаването на храната през машините за обработка, за поръсване на тави, така че продуктите да не залепват при печене, за повече обем при подправки и смеси от тях, и пр.
У нас, думи като "подобрители" и "подправки" често се използват за заместване на цели групи добавки в етикетите на стоките.

В черния списък влизат:

Пшеница (жито): зърната съдържат високи нива глутен

Булгур: приготвя се от жито

Durum: вид пшеница със твърди жълти зърна, използван широко за производство на макаронени изделия и спагети (от там идва цвета им)

Бялото брашно, пълнозърнесто, грахам, различните типове (500, 1150, 1050 и т.н.): те са правят от пшеница

Овес: съдържа известно количество протеин подобен на глутена, но може да не създава проблеми на всички хора с непоносимост към глутена. Препоръчва се все пак да се избягва

Ечемик: съдържа известно количество протеин подобен на глутена.

Ръж: съдържа известно количество протеин подобен на глутена.

Triticale: хибриден сорт, лабораторно създаден чрез комбинирането на пшеница и ръж, съдържа известно количество протеин подобен на глутена. (за щастие май не се използва у нас, но не съм 100% сигурна)

Шпелта: вид примитивна пшеница, съдържа известно количество протеин подобен на глутена.

Грис: прави се от пшеница

Кускус: прави се от пшеница.

Всякакъв вид пасата – макарони, спагети, фетучини и пр.: прави се от пшеница (durum).

Бакпулвер: някои производители добавят брашно, без да го упоменават на пакетчетата

Бульон на кубчета: може да съдържа брашно, в добавка към натриевия глутамат.

Соев сос: обикновено се получава от ферментирането на соеви зърна с пшенично брашно. Някои марки не се произвеждат от пшенично брашно, така че не е напълно изключен.

Предупреждение:

Много видове зърнени закуски и царевични пръчици съдържат значимо количество ечемик като добавка за вкус.

Всичко, на чийто етикет пише "нишесте", "модифицирано нишесте", "хранитело нишесте", крие опастност от съдържание на глутен и следва да се избягва.

Млените подправки като бял/черен пипер и някои готови подправки съдържат брашно или нишесте като източник на допълнителен обем.

Всеки продукт, който съдържа неопределени (неописани подробно) подстладители или стабилизатори, може да е опасен, тай като последните могат да са произведени от пшеница.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Авг, 2011 2:08 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Юли, 2011 5:13 pm Съб
Мнения: 2
Много полезен списък, особено за нас-майките!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB